Mediafax.biz Exclusiv

De ce nu a capturat statul mai multe venituri la buget ca urmare a creşterii economice suplimentare din agricultură?

De ce nu a capturat statul mai multe venituri la buget ca urmare a creşterii economice suplimentare din agricultură?

Autor: Gabriel Razi

07.03.2012, 20:32 260

"Evaziunea fiscală din agricultură apare din două motive, o păstrare deliberată a acestei situaţii din sector la nivel politic pentru că aici se produce pâinea, situaţie care apare şi în alte ţări, dar există şi un al doilea aspect în sensul că în agricultură evaziunea fiscală este foarte uşor de făcut. În general este destul de dificil să măsori cu acurateţe recolta şi de aceea sunt cantităţi destul de mari din producţiile agricole care sunt încărcate în camioane la marginea tarlalei fără să fie plătite niciun fel de taxe", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Una dintre ancorele care blochează agricultura în zona neagră a economiei este faptul că acest mediu este în mare măsură neinstituţionalizat. Mai bine de 2,7 milioane de mici fermieri persoane fizice exploatează 4,7 milioane de hectare, în timp ce alte 13.500 de firme lucrează restul de 3,5 milioane de hectare, potrivit datelor din Recensământul General Agricol din 2010.

"Această structură a agriculturii este unul dintre factorii generatori de evaziune, însă vânzările la negru sunt făcute şi de societăţile comericiale. Trebuie pus la punct un sistem de impozitare special în agricultură, nu în sensul măririi birurilor, cât în sensul fiscalizării", crede Dochia.

Mai mult, între statisticile oficiale de la Ministerul Agriculturii şi datele din teren diferenţele sunt ameţitoare. Spre exemplu, anul trecut unul dintre primii zece traderi de cereale declara pentru ZF că estimează că în hambarele micilor fermieri sunt în prezent 20 de milioane de tone de porumb. În tot acest timp datele finale ale Ministerului Agriculturii pentru recolta de porumb sunt la jumătate - 11,4 milioane de tone. La cotaţiile de pe piaţă din prezent, rezultă că în cazul porumbului o producţie în valoare de 1,7 mld. euro nu este fiscalizată, iar statul pierde impozitul pe profitul generat de acest business.

Cota TVA nu mai este luată în calcul în acest moment la producător în condiţiile în care statul a introdus anul trecut sistemul taxării inverse - un instrument prin care oficialii sperau că vor elimina intermediarii din acest sector. În acest moment nu este clar care este impactul concret al introducerii taxării inverse în agricultură.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO