Mediafax.biz Exclusiv

Decolarea avioanelor Carpatair spre noi rute a adus cu 13% mai mulţi pasageri în primul semestru

Decolarea avioanelor Carpatair pe noi rute a adus cu 13% mai mulţi pasageri în primul semestru

Autor: Mirabela Tiron

02.08.2011, 18:39 272

"Avansul se datorează în principalintroducerii zborurilor de duminică (din martie anul acesta - n.red.), cursele adiţionale care sunt operate în zilele de duminicăprin hub-ul de la Timişoara către zece destinaţii externe dinUcraina, Moldova, Italia şi Grecia, dar şi introducerii noilor ruteIaşi-Roma şi Constanţa-Istanbul", a declarat Paula Ardelean,vicepreşedinte marketing şi vânzări al companieiaeriene.

Ritmul de creştere al traficului aerian afost mai mare în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut, când era raportată o creştere cu 10% anumă rului de pasageri, după ce în 2009 toată in dustria aerianăs-a aflat în declin pe fondul crizei.

Pentru a stimula cererea pentru 26 dedestinaţii din străinătate, Carpatair a scos încă de la începutulanului la vânzare mai multe bilete de avion la preţuri reduse, de65 de euro.

"Gradul mediu de încărcare al aero navelora fost în primele şase luni în creştere cu cinci puncte procentualefaţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut", a precizatPaula Ardelean, fără a menţiona valoarea exactă aindicatorului.

Operatorul aerian Carpatair a obţinut ocifră de afaceri de 31 de milioane de euro în primul semestru,potrivit oficialilor com paniei, care nu au dorit să precizeze dacăacest nivel este peste sau sub cel înregistrat în aceeaşi perioadăa anului trecut.

Carpatair a fost înfiinţată în urmă cu 12ani de Nicolae Petrov, iar în acţionariat au intrat la scurt timpoameni de afaceri importanţi din mediul de business internaţional,printre care Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, sau Moritz Suter,fondatorul Crossair.

Carpatair, care operează 340 de zboruri pesăptămână spre 30 de destinaţii din şase ţări, este principalulcompetitor al operatorului de stat Tarom pe piaţa aeriană de linieregulată, estimată la 400 mil. euro şi care nu include curselecompaniilor lowcost.

Compania aeriană de stat a transportat anultrecut 2,2 milioane de pasageri, în timp ce Carpatair, ce opereazăzboruri şi de pe aeroportul din Otopeni, a avut un trafic de560.000 de persoane.

Pe parcursul anului 2010 compania Carpataira continuat expansiunea prin adăugarea a două noi bazeoperaţionale, respectiv în Craiova şi Bacău. Compania aeriană cuhub-ul la Timişoara a încheiat 2010 cu afaceri de 74 milioane euro,cu aproape 14% peste nivelul din anul anterior

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO