Mediafax.biz Exclusiv

Din insolvenţă, Staer a disponibilizat 120 de oameni şi a închis magazinele mari din malluri

Din insolvenţă, Staer a disponibilizat 120 de oameni şi a închis magazinele mari din malluri

Autor: Ioana David

16.03.2011, 18:14 51

Astfel, au fostînchise unităţile din European Retail Park Bacău, Brăila şi Sibiu,dar şi un punct de lucru în Bârlad. Pe de altă parte au fostdeschise unităţi în Bacău (împreună cu un punct de lucru care areactivităţi de depozitare) şi Brăila (ambele stradale).

"În ianuarie 2011 s-au denunţat contractele de închiriere laspaţiile comerciale dezvoltate pe suprafeţe mari unde costurile cufolosinţ a spaţiului nu erau acoperite prin veniturile încasate,contractele de leasing pentru bunuri care nu erau absolut necesarederulării activiţăţii curente şi contractele de prestări serviciicare nu erau absolut necesare realizării activităţii", se aratăîntr-un document numit "Planul de măsuri Staer International" şipublicat pe site-ul Elva Cont, administratorul judiciar al StaerInternaţional.

Cum se reorganizează Staer din insolvenţă

Înfebruarie 2011, potrivit aceleiaşi surse, s-au renegociatcontractele de închirie la aproximativ 70% din spaţiile închiriateşi s-a redus personalul pe fondul reorganizării. "Motivat de faptulcă s-a constatat că structura de personal a fost supradimensionatăs-a luat măsura disponibilizării unui număr de 120 de persoane (înperioada ianuarie-februarie- n.red.), fondul de salarii fiinddiminuat cu aproximativ 30%", se arată în planul de măsuri.Reprezentanţii Staer nu au făcut niciun comentariu până laînchiderea ediţiei.

Astfel, la finalul lunii februarie 2011 în cadrul companieilucrau 293 de oameni faţă de 413 în decembrie 2010, ceea ce apermis ca fondul de salarii să se reducă cu 200.799 lei (47.695 deeuro). Din document mai reiese că şi cheltuielile generate decombustibil s-au diminuat cu 65.688 lei (15.600 euro).

Conform unor informaţii anterioare oferite de Elva Cont,datoriile totale ale companiei se ridică la 39,8 mil. lei (9,5 mil.euro), BCR, Raiffeisen Leasing şi Agenţia Naţională de AdministrareFiscală fiind cei mai mari creditori.

Staer a avut anul trecut o cifră de afaceri de 50,6 mil. lei (12mil. euro) şi pierderi de 8,6 mil. lei (2 mil. euro). În 2009,conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe,compania a avut un business de 67,9 mil. lei (16 mil.euro).

Compania deţine o capacitate de producţie situată în Galaţi,unde produce în principal mobilier la comandă, şi o reţea de peste20 de magazine în întreaga ţară.

Staer a fost înfiinţată în 1992 de Nicolae Ştefan, iar în aniipremergători crizei devenise unul dintre cei mai dinamiciretaileri. În 2005, Staer a deschis 30 de magazine, dintre care 20în doar trei luni, astfel că la acea dată reţeaua ajunsese la 40 deunităţi.

Cum s-a ajuns în această situaţie

"Reducerea drastică a vânzărilor în condiţiile neadaptăriicheltuielilor la această diminuare a generat pierderi foarte mari,a influenţat capacitatea de autofinanţare care a devenitinsuficientă comparativ cu investiţiile efectuate", se arată îndocument.

Pelista cauzelor care au stat la baza intrării în insolvenţă, ElvaCont notează şi lipsa unor bugete prestabilite, lipsa controluluifinanciar, dar şi "cuantumul ridicat al chiriilor practicate deproprietarii spaţiilor comerciale ce nu au fost ajustatecorespunzător în contextul economic general". De asemenea suntamintite şi cauze precum parcul auto şi structura de personal careau fost supradimensionate, dar şi efectuarea de investiţii înactive "pe bază de fonduri împrumutate ce nu au fost puse înfuncţiune sau ale căror costuri de întreţinere şi funcţionare nu auputut fi recuperate din veniturile realizate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO