Mediafax.biz Exclusiv

Din insolvenţă, Staer îşi redimensionează reţeaua

Din insolvenţă, Staer îşi redimensionează reţeaua

Autor: Ioana David

05.03.2012, 19:00 338

Chiar şi cu acest avans proiectat, Staer rămâne însă la diferenţă mare de nivelul din 2007 de 101,5 mil. lei (30,4 mil. euro).

Staer, în trecut unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa mobilei, deţine o fabrică situată în judeţul Galaţi şi o reţea de 33 de magazine. "Din cele 24 de magazine existente la 31 decembrie 2010, şapte au fost închise. Patru unităţi au fost mutate la Arad, Bacău, Brăila şi Galaţi", arată datele furnizate de Elva Cont, administratorul judiciar al Staer Internaţional.

Astfel, în ultimul an compania şi-a analizat reţeaua de magazine şi a închis unităţi, a mutat, dar a şi deschis. Per total însă datele Elva Cont arată că reţeaua Star s-a mărit.

Compania a fost înfiinţată în 1992 de Nicolae Ştefan, iar în anii premergători crizei devenise unul dintre cei mai dinamici retaileri.

În 2005, Staer a deschis 30 de magazine, dintre care 20 în doar trei luni, astfel că la acea dată reţeaua ajunsese la 40 de unităţi.

Cum a ajuns în insolvenţă

Staer este cea mai mare companie din piaţa de mobilă atinsă de insolvenţă, în condiţiile în care întreaga industrie a fost afectată de reducerea puterii de cumpărare.

"Reducerea drastică a vânzărilor în condiţiile neadaptării cheltuielilor la această diminuare a generat pierderi foarte mari, a influenţat capacitatea de autofinanţare care a devenit insuficientă comparativ cu investiţiile efectuate", se arată într-un document postat pe site-ul Elva Cont în primăvara trecută.

Pe lista cauzelor care au stat la baza intrării în insolvenţă Elva Cont mai nota şi lipsa unor bugete pre stabilite, lipsa controlului financiar, dar şi "cuantumul ridicat al chiriilor practicate de proprietarii spaţiilor comerciale ce nu au fost ajustate corespunzător în contextul economic general".

De asemenea sunt amintite şi cauze precum parcul auto şi structura de personal care au fost supradimensionate, dar şi efectuarea de investiţii în active "pe bază de fonduri împrumutate ce nu au fost puse în funcţiune sau ale căror costuri de întreţinere şi funcţionare nu au putut fi recuperate din veniturile realizate".

În cadrul companiei lucrau în ianuarie anul acesta 207 angajaţi. Spre comparaţie, la finalul lunii februarie 2011 în cadrul Staer lucrau 293 de oameni faţă de 413 în decembrie 2010.

Conform unor informaţii anterioare ale Elva Cont de la începutul anului 2011, datoriile totale ale companiei se ridică la 39,8 mil. lei (9,5 mil. euro), BCR, Raiffeisen Leasing şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală fiind cei mai mari creditori.

Istoria Staer

Omul de afaceri Nicolae Ştefan punea bazele afacerii Staer în 1992, iniţial cu zece angajaţi, şi deşi nu se pricepea deloc la mobilier, a sesizat oportunitatea de afacere în momentul în care dorind să-şi mobileze apartamentul, a fost nevoit să-şi facă propria canapea, potrivit revistei BUSINESS Magazin.

Anterior afacerii din industria mobilei, Nicolae Ştefan avea deja un atelier de confecţii, de care nu era foarte mulţumit, astfel că a început producţia de tapiserii într-un atelier închiriat de 100 mp din Galaţi cu un capital de mai puţin de 500 de dolari. Câţiva ani mai târziu, în 1997, deschide şi primul magazin propriu.

Apogeul afacerii Staer a fost anul 2005, când extinderea a fost extrem de agresivă.

Nicolae Ştefan este un om de afaceri discret, care a avut puţine apariţii publice.

Revin creşterile pe piaţa de mobilă

Optimismul Staer cu privire la creşterea afacerilor este împărtăşit şi de liderii pieţei.

Firme precum Mobexpert, Elvila, IKEA, kika sau Silvarom se aşteaptă la creşteri ale businessului. Spre exemplu, anul acesta varianta optimistă de buget a Mobexpert prevede o creştere de 12%, în condiţiile în care în 2011 grupul a avut o creştere de 3%, în linie cu previziunea iniţială.

Totodată, IKEA România şi-a bugetat pentru perioada septembrie 2011 - august 2012 o creştere a vânzărilor cu aproximativ 5-10%, comparativ cu intervalul similar din 2010-2011.

Piaţa de mobilă se ridică la aproximativ 1 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO