Mediafax.biz Exclusiv

Dinu, DLA Piper: Ne îmbătăm cu apă rece gândindu-ne că firmele de stat sunt ale noastre, ale ţării, atâta timp cât nu contribuie în PIB

Dinu, DLA Piper: Ne îmbătăm cu apă rece gândindu-ne că firmele de stat sunt ale noastre, ale ţării, atâta timp cât nu contribuie în PIB

Autor: Cristi Moga

08.12.2011, 11:30 713

Dinu, 37 de ani, este unul dintre cei mai respectaţi tineri avocaţi din piaţă, cu o experienţă de 15 ani dintre care şase au fost petrecuţi în biroul din Bucureşti al casei de avocatură Linklaters, de unde a plecat prima dată în 2004 pentru a conduce departamentul juridic al Petrom, companie la a cărei privatizare a participat.

"Consider că pentru România criza a venit la momentul potrivit deoarece inclusiv în piaţa avocaturii se simţeau simptomele unei bule care continua să se umfle. Toate firmele creşteau foarte mult şi nu mai puteau controla calitatea serviciilor. Acum nu este un mediu uşor, dar este mai aproape de normal", a spus Dinu într-un interviu pentru ZF.

Politica firmei este de a nu oferi informaţii legate de veniturile obţinute local, Dinu menţionând doar că fiecare din cei trei ani de activitate a fost unul de creştere, iar profitul a fost obţinut încă din primul an. Evoluţia firmei este arătată de numărul de avocaţi, care a crescut de la 16 la 30 în cei trei ani de la înfiinţare, dar şi de dosarele în care firma a fost implicată în acest an.

An cu tranzacţii importante

Dinu a rămas unul dintre consultanţii Petrom, iar cel mai important dosar în care DLA a asistat anul acesta cea mai mare companie din România este cel prin care austriecii au obţinut o finanţare de 930 de milioane de euro de la un consorţiu de 14 bănci interne şi internaţionale, cea mai mare finanţare accesată de o companie locală în acest an.

Pe de altă parte, compania a asistat şi cea mai mare bancă din sistem, BCR, la acordarea mai multor finanţări către Caroli şi mai mulţi jucători din zona energiei regenerabile, domeniu care a ajuns în ultimii ani pe lista tuturor caselor mari de avocatură de pe piaţă.

O altă tranzacţie recentă în care firma a fost implicată este cea prin care compania Diaverum a preluat nouă clinici de dializă ale familiei Vonica din Sibiu, în timp ce în zona de real estate DLA a asistat dezvoltatorii Colosseum la atragerea unei finanţări de la Bank of Cyprus, precum şi banca ING la relocarea sediului în Crystal Tower.

Disperare diluată

"În acest an a fost o evoluţie clar pozitivă. A mai dispărut disperarea din economia locală care domnea în 2010, cu majorarea TVA şi tăierea salariilor. Există acum o bază de optimism şi stabilitate, iar anul care urmează nu va fi cu mult diferit. Va fi business şi pentru firme şi pentru noi", consideră Dinu.

Cu toate acestea, avocatul îşi face griji cu privire la apetitul pentru finanţare al băncilor de pe piaţă, în perspectiva noilor directive primite de la Viena, dar consideră că instituţiile financiare mari, precum BCR, BRD sau Raiffeisen, vor continua să-şi susţină clienţii.

"Nu cred că finanţarea ţine doar de atragerea de bani de la băncile-mamă. Activitatea va fi cel puţin la fel ca anul acesta. Depinde însă şi de o evoluţie pozitivă a economiei. Creditele se dau către acele companii care au şanse să le dea înapoi.

De când a început criza, activitatea de finanţare oricum se domolise, dar consider că băncile vor reuşi să atragă fonduri pentru finanţări", a mai spus avocatul.

Al doilea val de privatizări

Dinu, care pe lângă implicarea în privatizarea Petrom, a asistat şi la a doua etapă a privatizării Romtelecom, susţine că ar fi necesară accelerarea unui al doilea val de privatizări, pentru o folosire mai eficientă a resurselor.

"Guvernul ar trebui să fie mai proactiv în privatizări şi ar trebui să renunţe la ideea că acestea trebuie făcute doar pentru foarte mulţi bani. Ar trebui mai multă deschidere pentru folosirea resurselor, drept dovadă evoluţia pozitivă a economiei după primul val de privatizări", spune Dinu, care consideră că lupta pentru atragerea de investiţii este tot mai acerbă şi nu lasă loc de naţionalisme.

"Ne îmbătăm cu apă rece gândindu-ne că firmele de stat sunt ale noastre, ale ţării, atâta timp cât ele nu aduc produs intern brut. Realitatea este că suntem o ţară mică într-o lume mare, în care mulţi jucători se luptă pentru atragerea de investiţii străine. Ar trebui promovate deschiderea economică, transparenţa şi stabilitatea", consideră Dinu.

Mai mulţi parteneri din primăvară

Avocatul conduce biroul din Bucureşti al DLA Piper alături de Livia Constantinescu, cei doi fiind singurii parteneri români ai firmei. Planul este însă de a face şi alţi parteneri, în condiţiile în care biroul din Bucureşti se bazează acum pe o echipă de 12 oameni "cheie", cu o experienţă de peste zece ani fiecare.

"Avem în plan să facem şi alţi parteneri, în primăvara anului viitor, la sfârşitul acestui an financiar. Acest lucru ţine de o politică legată de performanţe, de capacitatea de coordonare a unei echipe şi de generare de business pentru aceşti avocaţi", spune Dinu.

De la începutul acestui an, DLA Piper a angajat patru-cinci avocaţi, pachetul salarial de bază la nivelul de intrare în firmă pentru tinerii absolvenţi fiind de 1.500 de euro lunar.

Aflată de trei ani pe piaţă, DLA Piper face parte dintr-un grup de circa 20-25 de firme locale şi internaţionale care asistă circa 80% din marile corporaţii prezente pe piaţa locală şi se luptă pentru onorarii anuale estimate la circa 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO