Mediafax.biz Exclusiv

Economia îşi revine: Boc începe să aibă prea mulţi bani - bugetul general a înregistrat un excedent de 819 mil.lei în prima lună, echivalentul a 0,15% din PIB

Autor: Marius Radu - Mediafax

25.02.2011, 15:51 14

În ianuarie anul trecut, bugetul a avut un excedent de 15,3milioane de lei, nesemnificativ raportat la PIB.

Pentru primul trimestru al acestui an, ţinta maximă pentrudeficit a fost stabilită la 8 miliarde de lei pentru a angajacheltuieli mai mari pentru investiţii.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declaratrecent că atât Fondul, cât şi Comisia Europeană au cerut Guvernuluisă treacă la raportarea deficitului bugetar doar pe modelulutilizat de către Uniunea Europeană, respectiv ESA 95, care includeşi datoriile statului către firme şi este mai concludent.

El a precizat că nu a fost stabilit încă un calendar de trecerela noua raportare, însă se tinde ca în acest an să se înlocuiascăraportarea cash, folosită în prezent.

Bugetul a avut anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei,respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun săreducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO