Economic

Peste un sfert din debitorii băncilor au restanţe de 3,45 mld. €

Autor: Ciprian Botea

08.11.2010, 19:37 5

Valoarea sumelor restante s-a dublat înultimul an, în condiţiile în care în toamna lui 2009 valoareaacestora era de aproape 7 miliarde de lei. Trei sferturi dinrestanţele totale erau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile,trecute de bănci în categoria pierdere.

Numărul restanţierilor - persoane fizice şicompanii - a urcat în septembrie cu aproape 4.000, până la 242.000,reprezentând mai mult de un sfert din totalul debitorilor. Înprimele nouă luni ale acestui an numărul restanţierilor a avansatcu peste 20% faţă de decembrie 2009, în timp ce numărul debitorilors-a redus cu 1,26%.

Peste 85.000 de noi restanţieri persoanefizice într-un an

O creştere importantă a numărului de clienţicu restanţe se vede pe segmentul de retail: la sfârşitul luniiseptembrie 734.152 de persoane aveau restanţe mai mari de 30 dezile la rambursarea datoriilor către bănci, în creştere cu aproape85.200 faţă de nivelul din urmă cu un an. Numai începând din lunaiulie, aproape 16.000 de persoane fizice au intrat în aceastăcategorie a restanţelor, în contextul în care leul a suferit noiepisoade de depreciere faţă de euro, iar majorarea TVA şi reducereasalariilor în sectorul bugetar au redus drastic capacitatea derambursare a multor clienţi.

Imaginea supraîndatorării unui segmentimportant de debitori se vede din faptul că numărul creditelorrestante este cu aproape 50% mai mare decât numărul restanţierilor,depăşind un milion. În total, sumele restante au depăşit pragul de5 miliarde de lei (aproape 1,2 miliarde de euro), nivelul de lasfârşitul lunii septembrie fiind mai mult decât dublu faţă de acumun an. Peste jumătate din sumele restante provin de la credite înlei, la care dobânzile au rămas foarte ridicate şi chiar au mai şicrescut, în timp ce ponderea restanţelor în euro este de circa 35%.Totuşi, deteriorarea este mult mai abruptă în cazul creditelor îneuro, la care restanţele au crescut de 2,4 ori în ultimul an, întimp ce restanţele la lei s-au majorat cu 70% în aceeaşiperioadă.

Din totalul sumelor restante acumulate depopulaţie, aproape 75% au intrat în categoria cu peste 90 de zilede întârziere, adică şansele de recuperare s-au redus foarte mult.982 mil. lei reprezintă sume aflate în proceduri de colectare.Volumul restanţelor între 30 şi 60 de zile - aşanumitele credite înobservaţie - a scăzut la 83 mil. lei în septembrie, după ce înaugust sărise la 87 mil. lei. Aceasta este categoria asupra căreiabancherii pot acţiona cel mai eficient pentru reluarea plăţilor, îngeneral prin restructurări ale creditelor. Volumul restanţelor maimari de 60 de zile - credite substandard - a urcat din nou la peste100 mil. lei, nivel pe care nu îl mai atinsese din perioada mai -iunie.

În condiţiile scăderii dramatice a vânzărilorde credite, băncile au mutat mulţi angajaţi în departamentele decolectare pentru a încerca să-şi recupereze banii. Unele instituţiide credit au contribuit direct la creşterea numărului creditelorneperformante prin majorarea puternică a dobânzilor sau prinrefuzul de a le reduce ca reacţie la scăderea veniturilorclienţilor, preferând să facă provizioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO