Mediafax.biz Exclusiv

Efectul birourilor: numãrul de cãlãtori din staţia de metrou Aurel Vlaicu s-a dublat în zece ani

Efectul birourilor: numãrul de cãlãtori din staţia de metrou Aurel Vlaicu s-a dublat în zece ani

Autor: Andreea Neferu

15.09.2011, 20:08 476

Astfel, dacă în anul 2001 circa 2 milioane de călători au tranzitat această staţie, sau aproape 5.600 pe zi, în 2010 numărul acestora s-a ridicat la 4,2 milioane, sau aproape 11.500 de oameni zilnic.

În condiţiile în care Metrorex a transportat anul trecut aproximativ 177 de milioane de călători, rezultă că circa 2,4% dintre călătorii reţelei bucureştene de metrou au folosit staţia Aurel Vlaicu.

Deocamdată staţia de metrou Aurel Vlaicu nu intră în top 10 al staţiilor cu cel mai mare trafic de călători, având anul trecut un trafic mediu zilnic de circa 11.500 de călători, însă în condiţiile în care zona de nord a oraşului continuă să se dezvolte şi din ce în ce mai multe firme îşi mută sediile în clădirile de birouri aflate în această zonă, în mod cert traficul va câştiga noi călători şi în următorii ani.

Mai mult, Metrorex, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi care operează reţeaua de metrou din Capitală, are în plan extinderea magistralei M2 Berceni-Pipera, Aurel Vlaicu fiind în prezent ultima staţie înainte de capătul de linie Pipera.

"În curând vom da drumul unui studiu care să analizeze oportunitatea construirii a două noi staţii de metrou în această zonă, pe şoseaua Petricani şi şoseaua Pipera- Tunari. S-au dezvoltat foarte mult aceste zone, astfel că este din ce în ce mai evident faptul că este nevoie de metrou şi acolo", a declarat Gheorghe Udrişte, director general al Metrorex. Extensia magistralei de metrou M2 Berceni-Pipera către Pipera-Tunari ar costa circa 650 de milioane de euro, potrivit Metrorex.

Cele mai importante clădiri de birouri din zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu sunt Lakeview, Nusco Tower, Floreasca Business Park şi Oracle Tower, primele trei fiind deschise doar în ultimii doi-trei ani.

În ultimul an, zona de lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu, mai exact strada Barbu Văcărescu, a devenit o adevărată arteră a bancherilor. Astfel, după ce anul trecut Bank of Scotland s-a mutat în imobilul Lakeview, de 14 etaje, şi austriecii de la Volksbank şi-au mutat sediul central în clădirea Nusco Tower (19 etaje) de pe şoseaua Pipera din Capitală, dezvoltată de grupul italian Nusco. De altfel, în turnul de birouri Nusco Tower au mai închiriat spaţii companii precum Raiffeisen Leasing sau Oracle.

Şi în următorii ani investiţiile în spaţii de birouri din această zonă vor continua, printre proiectele aflate în diferite faze de pregătire sau execuţie numărându-se turnul Sky Tower, proiectul Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust pe un teren cumpărat de la George Becali sau un al doilea imobil al italienilor de la Nusco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO