Mediafax.biz Exclusiv

Eugen Banciu şi-a informat partenerii germani că vrea să mai cedeze 20% din Farmexpert

Eugen Banciu şi-a informat partenerii germani că vrea să mai cedeze 20% din Farmexpert

Autor: Ioana David

21.02.2012, 19:06 903

Banciu a fost primul antreprenor român din distribuţia de medicamente care a vândut după ce în 2006 a bătut palma cu grupul ANZAG, nemţii preluând 60% din acţiunile companiei.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

"În octombrie 2011, acţionarul minoritar al Farmexpert DCI SA, România, ne-a informat că vrea să-şi exercite o parte din opţiunea put (put option - n.red.) în 2012 şi intenţionează să vândă aproximativ 20% din acţiunile sale. Tranzacţia ar putea să aibă loc în februarie/martie 2012", se arată într-un raport recent publicat pe site-ul grupului ANZAG.

Nici reprezentanţii ANZAG şi nici cei ai Farmexpert nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei. Opţiunea put se referă la înţelegerea potrivit căreia proprietarul unui activ sau al unei companii are dreptul (dar nu şi obligaţia) să vândă la un anumit preţ, într-o anumită perioadă de timp.

Într-un alt raport al ANZAG se menţionează că eventualul preţ de achiziţie va fi determinat de o formulă de calcul bazată pe nivelul profitului EBITDA (profitul operaţional) al companiei, fără a fi comunicate alte detalii.

Nemţii au făcut afaceri bune

Potrivit unor estimări anterioare ale reprezentanţilor companiei, Farmexpert, al doilea distribuitor de pe piaţa locală de medicamente, îşi bugetase anul trecut o cifră de afaceri de peste 400 mil. euro, în creştere cu 10% comparativ cu nivelul de 363 mil. euro din 2010. În 2006, când nemţii au preluat pachetul de 60% al companiei, afacerile companiei se ridicau la 94 mil. euro.

Cel mai probabil şi valoarea de piaţă a companiei a urmat o traiectorie ascendentă, astfel că suma de bani pe care Banciu o va încasa pentru 20% ar urma să fie "semnificativă". Creşterea afacerilor a dus Farmexpert în Top 100 cele mai valoaroase companii din România, anuar realizat de ZF în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners. Farmexpert s-a aflat pe poziţia numărul 98 în acest top cu o valoare de 110 mil. euro. Topul a fost realizat pe baza datelor publice (din 2010) şi are scop editorial.

Pachetul de 20% din acţiunile Farmexpert ar putea fi evaluat pe baza acestui clasament la 22 milioane de euro. Majoritatea distribuitorilor farma au avut afaceri mai mari anul trecut, susţinute şi de piaţa de medicamente, care a fost pe creştere.

"Piaţa românească de medicamente a crescut cu 9,2% în anul calendaristic 2011. Farmexpert DCI SA şi-a consolidat poziţia a doua în topul distribuitorilor de medicamente cu o cotă de piaţă de 14,8%", se mai arată în raportul ANZAG.

Potrivit datelor pe site-ul Farmexpert, compania a avut în 2010 o cotă de piaţă de 14,1%.

Totul a început în 1996

Eugen Banciu a fondat Farmexpert în 1996, iar zece ani mai târziu grupul ANZAG prelua un pachet de 60%, în prima tranzacţie din distribuţia locală de medicamente.

Compania germană este deţinută la rândul său de britanicii de la Alliance Boots, cu activităţi atât în industria de medicamente, cât şi în cea a produselor de frumuseţe. Mai departe, Alliance Boots este controlată de fondul de investiţii KKR.

Piaţa locală de medicamente se ridică la aproximativ 2,5 mld. euro, iar cei mai importanţi jucători din distribuţie sunt Mediplus (parte a grupului A&D Pharma), Farmexpert, Farmexim, Polisano, Fildas, Europharm Distribuţie, ADM Farm şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO