Mediafax.biz Exclusiv

Fabricile lui Burci, evaluate la 103 milioane de euro

Autor: Mirabela Tiron

17.04.2011, 19:58 106

"Încondiţia menţinerii activelor în funcţiune, valoarea acestora estede aproximativ 103 milioane de euro. Valoarea de lichidare aactivelor (în condiţiile în care sunt preluate ca ansamblunefuncţional) este de 57 de milioane de euro", a declarat RudolfVizental de la casa de insolvenţă Solve Insolv, administratoruljudiciar al Astra Vagoane.

Datoriile consolidate ale acestor treifabrici, intrate în insolvenţă la sfârşitul anului trecut, seridică la 150 de milioane de euro.

Administratorii judiciari ai fabricilorAstra Vagoane Arad, Meva şi Romvag, aflate în insolvenţă, cu ocifră de afaceri de 230 de milioane de euro în 2009, caută uninvestitor care să preia pachetul majoritar de acţiuni la cele treifabrici.

RBS Bank, ING, Citibank Europe şi PiraeusBank au creditat cu 504 mil. lei (120 mil. euro) dezvoltareafabricilor lui Burci, iar acum apar în fruntea listelor de companiicare au de recuperat creanţe de la fabricile omului de afaceri,potrivit datelor din tabelele creditorilor.

De la 4.814 angajaţi în 2009, cele treifabrici vor rămâne până la sfârşitul lui aprilie cu 1.700 deangajaţi, potrivit caselor de insolvenţă şi calculelorZF.

"Investitorii interesaţi în preluareadebitoarelor ar trebui să îşi asume situaţia în care se aflădebitoarele, atât pasivul, cât şi activul, şi în acelaşi timp săasigure capitalul necesar desfăşurării activităţii. De asemenea, artrebui să se ocupe de reaşezarea relaţiilor cu principalii clienţişi furnizori şi elaborarea unei strategii pe termen lung", adeclarat Rudolf Vizental de la casa de insolvenţă Solve Insolv,administratorul judiciar al Astra Vagoane Arad. El nu a dat detaliilegate de investitorul care ar putea prelua pachetul majoritar alcelor trei fabrici.

Planul de reorganizare a companiei AstraVagoane Călători, cu o cifră de afaceri de 104 milioane de euro şiun profit de 2,2 de milioane de euro în 2009, va fi depus înmai.

Pe de altă parte, fabrica Meva îşi va depuneplanul de reorganizare astăzi, tabelul creditorilor fiindfinalizat. Oficialii Casei de Insolvenţă Transilvania,administratorul judiciar al Meva, susţineau luna trecută că planulde reorganizare al Meva prevede continuarea activităţii fabricii şisalvarea ei.

Potrivit declaraţiilor anterioare ale luiVizental, la Astra Vagoane Arad activitatea curentă se desfăşoarăîn condiţii normale.Piaţa europeană a vagoanelor de marfă este în plină revenireşi astfel comenzile sunt semnificativ mai mari decât anultrecut.

Cristian Burci nu a putut fi contactatpentru informaţii până la închiderea ediţiei.

Dacă în 2010 s-au produs 550 de vagoane laArad, comenzile pentru 2011 sunt de peste 1.200 de vagoane,acoperind în mare proporţie întreaga capacitate, potrivitdeclaraţiilor anterioare ale lui Rudolf Vizental.În prezent, fabrica, ce arecontracte cu mai mulţi operatori străini, printre care şi DeutscheBahn din Germania, are aproape 1.500 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO