Mediafax.biz Exclusiv

Filipescu, Raiffeisen Investment: Din păcate, anticipările noastre nu sunt optimiste pentru piaţa de M&A în anul în curs

Autor: Ioana David

27.02.2012, 12:16 127

"Din păcate, anticipările noastre nu sunt optimiste pentru anul în curs. Cât despre ideea «revenirii» e bine să fim precişi în contextul în care, excluzând megatranzacţiile, piaţa anului 2011 a totalizat 10% din cea a anului 2007 şi aproximativ 50% din cea a anului 2010", a explicat Filipescu.

Ea a adăugat că din păcate preocuparea investitorilor străini pentru potenţialul pieţei româneşti a scăzut, în contextul în care chiar viitorul Europei nu mai reprezintă o certitudine.

În total, anul trecut s-au parafat tranzacţii de aproape un miliard de euro, cu mult sub nivelul record de aproape 7 miliarde de euro din 2005 şi aproape de valoarea din 2010, potrivit datelor Raiffeisen Investment, unul dintre cei mai activi consultanţi din acest domeniu.

Cele mai multe tranzacţii s-au închis în domenii precum serviciile, industria şi media & telecom, arată datele Raiffeisen Investment. În continuare se aşteaptă ca sectoarele aciclice, aşa cum este sectorul medical, să atragă tot mai mulţi investitori.

Majoritatea actorilor din piaţa de fuziuni şi achiziţii s-au arătat rezervaţi în legătură cu evoluţia pieţei de profil anul acesta şi amintesc contextul european extrem de tulbure. Europa se luptă cu deficite în creştere, în timp ce discuţiile din jurul datoriilor Greciei şi a unei eventuale ieşiri din zona euro se înmulţesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO