Mediafax.biz Exclusiv

Fiscul verifică dacă marile companii petroliere ascund profitul real

Autor: Dinca Thomas

25.01.2011, 18:06 12

"Se va verifica şi dacă nu cumva profiturile au fost mutate înstrăinătate, prin procedura preţurilor de transfer", au declaratagenţiei MEDIAFAX surse din Guvern.

Controlul va începe la solicitarea premierului Emil Boc.

Preţurile de transfer reprezintă valorile plătite de o firmăpentru un bun, serviciu sau împrumut achiziţionat de la o altăfirmă din acelaşi grup. Ele pot fi şi o variantă de realocare aprofiturilor sau pierderilor.

Raportul întocmit, la începutul acestui an, de autorităţi încazul producătorilor şi distribuitorilor de benzină şi motorinărelevă, printre altele, că aproape toate companiile au raportatpierderi semnificative, iar profiturile înregistrate de acestea nureflectă evoluţia veniturilor în raport cu cea a principalelorcategorii de cheltuieli.

"Din verificările efectuate a rezultat că, la sfârşitulperioadei analizate, profiturile înregistrate de companii nureflectă evoluţia veniturilor în raport cu evoluţia principalelorcategorii de cheltuieli obiective. Astfel, dacă avem în calcul că,per ansamblu, preţurile de vânzare la pompă au crescut cu circa20%, creştere concretizată în majorarea în egală măsură aveniturilor, coroborat cu faptul că, faţă de anii anteriori,nivelul principalelor categorii de cheltuieli a rămas relativconstant sau a cunoscut creşteri nesemnificative, rezultă căexerciţiile financiare trebuia să înregistreze o creştereproporţională a profiturilor şi, pe cale de consecinţă, aimpozitului pe profit. Urmare constatărilor făcute de organele decontrol a rezultat că, în realitate, aceste companii nu numai că nuau înregistrat profit, dar situaţiile financiare contabile prezintăpierderi semnificative", potrivit documentului obţinut deMEDIAFAX.

OMV Petrom, din grupul austriac OMV, este singura companie carea bugetat pentru 2010 un profit net, de 1,709 miliarde lei (413milioane euro), aproape dublu faţă de câştigul de 860 milioane leidin 2009. Compania a înregistrat un profit net de 1,411 miliardelei (337,2 milioane euro) după primele nouă luni, în creştere cu46% faţă de perioada similară din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO