Mediafax.biz Exclusiv

Fostul şef al Debenhams, recrutat de dezvoltatorii cu care a negociat intrarea magazinului în Ungaria

Fostul şef al Debenhams, recrutat de dezvoltatorii cu care a negociat intrarea magazinului în Ungaria

Autor: Adelina Mihai, Cristi Moga

17.10.2011, 10:58 647

Macarie a fost recrutat în prima parte a anului trecut de către omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul RTC Holding, care administrează, printre altele, librăriile Diverta şi retailerul de încălţăminte Aldo.Anterior, el a fost directorul operaţional al centrului comercial Băneasa Shopping City. Retailerul de îmbrăcăminte Debenhams şi-a deschis anul acesta un magazin de peste 2.000 mp în centrul comercial West End din Budapesta, în contextul în care din ce în ce mai mulţi retaileri internaţionali urmăresc să intre pe piaţa maghiară.

Un mandat început la 1 septembrie

Macarie s-a cunoscut cu ungurii de la Trigranit Development în momentul în care a negociat intrarea Debenhams pe piaţa maghiară.

"Mi-am început mandatul la 1 septembrie", a spus Macarie pentru ZF. Între februarie 2006 şi mai 2010, Macarie a lucrat pentru Băneasa Developments, proprietarul Băneasa Shopping City şi al galeriei comerciale Feeria, fiind director de închirieri. După inaugurarea mallului din nordul Capitalei, el a ocupat, pe rând, poziţiile de director general şi director de operaţiuni al centrului comercial. El este absolvent al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Trigranit a dezvoltat pe piaţa locală centrul comer cial Polus din Cluj, vândut fondului de investiţii Immofinanz din Austria pentru mai mult de 200 de milioane de euro.

Maghiarii au început totodată şi proiectul Polus Constanţa, cumpărat însă de Immofinanz la jumătatea construcţiei, mall a cărui finalizare este programată la sfârşitul acestei luni, sub denumirea "Maritimo".

Cel mai mare proiect în care Trigranit s-a implicat pe piaţa locală trebuia dezvoltat de-a lungul Bulevardului Unirii din Bucureşti, unde, pe un teren de peste 10 hectare, a fost anunţată construirea complextului mixt Esplanada, format din spaţii comerciale şi de birouri.

Un proiect blocat

Proiectul este blocat însă de mai mulţi ani, în condiţiile în care actualul primar al Capitalei Sorin Oprescu s-a declarat împotriva acestei dezvoltări încă din campania electorală care l-a adus în fruntea Bucureştiului. Ideea era ca autorităţile să pună la dispoziţie terenul, iar investitorul să aloce aproximativ un miliard de euro acestei investiţii. Potrivit site-ului de prezentare al Trigranit, compania intenţionează să înceapă lucrările anul viitor, scenariu puţin probabil ţinând cont de politica municipalităţii, dar şi de condiţiile din piaţa imobiliară şi de finanţările bancare pentru real estate.

Reprezentanţii Trigranit susţineau în urmă cu trei ani că deţin în România terenuri pentru investiţii cu o valoare cumulată de circa 3 miliarde de euro în oraşe precum Bucureşti, Galaţi sau Braşov.

Sándor Demján, preşedintele Trigranit, a fost desemnat în 2010, pentru cel de-al doilea an consecutiv, drept cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, cu o avere estimată la 536 mil. euro, potrivit unui clasament realizat de ziarul de business Napi Gazdasag.

Compania pe care o conduce are proiecte dezvoltate în Ungaria, Polonia şi Slovacia şi intenţionează să mai investească în proiecte imobiliare din România, Croaţia, Slovenia şi Rusia, potrivit informaţiilor de pe site.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO