Mediafax.biz Exclusiv

Fostul şef al parfumeriilor Douglas preia conducerea afacerilor de 100 mil. € ale Inditex

Fostul şef al parfumeriilor Douglas preia conducerea afacerilor de 100 mil. € ale Inditex

Autor: Cristina Rosca

25.07.2011, 18:34 252

Cuza îl înlocuieşte astfel laconducerea operaţiunilor locale ale Inditex pe Lucian Dorobanţu (36de ani), care a fost promovat la începutul acestui an în funcţia decountry ma nager al Inditex Rusia. Dorobanţu a condus operaţiunileInditex în România de la sfârşitul lui 2007, anul intrării directea companiei pe piaţa locală.

Paul Cuza a preluat la începutulacestei luni conducerea operaţiunilor Inditex România, companieprezentă pe piaţa locală cu brandurile Zara, Bershka, Pull &Bear, Stradi varius, Oysho, Massimo Dutti şi Zara Home, după cetimp de patru ani a fost country manager al parfumeriilorDouglas.

Pe piaţa locală există optparfumerii Douglas, potrivit site-ului companiei, iar compania aavut în 2009 afaceri de 24,8 mil. lei (5,86 mil. euro), acesteafiind cele mai recente date existente la RegistrulComerţului.

Absolvent al Universităţii Tehnice "Gh.Asachi" din Iaşi şi al unui Executive MBA oferit de ASEBUSS, unadintre cele mai vechi şcoli de afaceri din România, Cuza a preluatcon du cerea unui business de circa 20 de ori mai mare decât cel pecare l-a condus anterior. El este însă doar unul dintre sutele detineri manageri care conduc afaceri de milioane de euro înRomânia.

Grupul spaniol Inditex a postat la jumătatealunii martie, la scurt timp după numirea lui Dorobanţu laconducerea operaţiunilor din Rusia, pe reţeaua de socializare debusiness LinkedIn, un anunţ de angajare pentru poziţia de countrymanager în România. Nu există însă informaţii despre modul în carea fost recrutat noul director general al InditexRomânia.

Retailerul a intrat pe piaţa locală acumşapte ani în sistem de franciză şi acum patru ani direct, iarafacerile au crescut în fiecare an, odată cu extinderea reţelei demagazine.

Doar anul trecut retailerul a deschis 14magazine, până la un total de 51 de unităţi şi a ajuns la afaceride aproape 100 mil. euro, potrivit calculelor ZF, faţă de circa 75mil. euro în 2009. Mai mult, pentru acest an sunt planificate peste30 de deschideri, potrivit unor surse din piaţă.

Cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri(peste 50% în 2009) a grupului în România o are Zara, brandul caredeţine de altfel şi cele mai mari magazine ca suprafaţă, dar şicele mai multe (13).

Inditex a intrat pe piaţa localăîn 2004 în franciză cu un magazin Zara şi unul Pull & Bear înPlaza România. În acel moment piaţa pe care pătrundeau era de 1,1mld. euro.

În 2007 spaniolii au intratdirect şi anul trecut au ajuns la o cotă de piaţă de circa 5%,potrivit estimărilor ZF, în condiţiile în care piaţa este de 1,9mld. euro.

Studiile Euromonitor arată însăcă până în 2015 piaţa va creşte până la 2,9 mld. euro, pentru ca în2020 să depăşească 4 mld. euro.

Principalii jucători sunt Elmec, H&M, C&A şi NewYorker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO