Mediafax.biz Exclusiv

Genpact continuă angajările şi caută 400 de oameni pentru centrele din Bucureşti şi Cluj

Genpact continuă angajările şi caută 400 de oameni pentru centrele din Bucureşti şi Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

31.01.2012, 17:58 575

Compania, prezentă pe piaţa locală din 2005, a ajuns în prezent la circa 2.500 de angajaţi, în condiţiile în care a recrutat anul trecut aproximativ 800 de persoane.

"Majoritatea locurilor vacante se adresează absolvenţilor de facultate cu profil economic, care au cunoştinţe de limbi străine. Procesul de selecţie include testarea aptitudinilor lingvistice şi a cunoştinţelor tehnice şi practice în domeniul financiarcontabil şi interviuri cu departamentele HR şi management. În ceea ce priveşte posturile de management, procesul de selecţie este mai complex", a declarat Pascal Henssen, Chief Operating Officer Genpact Europa.

La nivel european, Genpact are peste 3.000 de angajaţi.Procesul de recrutare în cadrul Genpact constă în cinci runde eliminatorii: testarea cunoştinţelor de limbi străine, testul tehnic pentru evaluarea cerinţelor specifice jobului, discuţia cu un reprezentat al departamentului de resurse umane, interviul cu managerul direct (pentru a se evalua modul de adaptare a candidatului în cadrul echipei, în relaţia cu clientul, cerinţele operaţionale şi valoarea adusă echipei), iar la final candidatului îi va fi prezentat modul de lucru.

Pentru poziţia de IT Helpdesk Agent în cadrul furnizorului de soluţii de tip BPO Genpact, spre exemplu, candidatul trebuie să fie absolvent de facultate sau student, să fie fluent în limba germană, dar să ştie şi engleză, să aibă bune abilităţi de comunicare şi de operare pe calculator. Din această poziţie, el va oferi asistenţă tehnică prin telefon sau prin e-mail clienţilor şi va trebui să accepte un program în mai multe schimburi.

Diferenţa dintre outsourcing şi call-center

Diferenţele dintre activitatea unui centru de outsourcing şi cea a unui call-center constau în faptul că outsourcingul înseamnă procesul de a angaja o altă companie care să gestioneze activităţile de business ale unei companii (indiferent de domeniu), în timp ce call-centerul presupune doar partea de suport pentru clienţi din business.

Dacă în call-centere angajaţii doar preiau apelurile de la clienţi şi le furnizează răspunsuri sau le dau direcţii, la nivel global companiile caută să-şi externalizeze activităţile de finanţe şi contabilitate, HR sau suport IT, oferind oportunităţi de carieră contabililor, experţilor în logistică sau specialiştilor în IT şi HR.

"În privinţa pieţei de Business Process Management putem spune că odată cu criza apar riscuri, dar şi oportunităţi. Pe de o parte companiile devin mai precaute în definirea planurilor investiţionale, însă, pe de altă parte, multe firme îşi regândesc structura costurilor, sunt în căutare de noi căi pentru a spori eficacitatea şi pentru a lucra mai inteligent", a mai spus Pascal Henssen.

Genpact România a realizat în 2010 o cifră de afaceri netă de peste 194 mil. lei (circa 46 mil. euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.Genpact Europe are activităţi în Ungaria, Polonia,Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie şi România (Bucureşti şiCluj-Napoca).

Au investit 1,5 milioane de euro în training şi infrastructură

Reprezentanţii Genpact susţin că evaluează în prezent oportunităţi de extindere în România, însă nu există planuri imediate în alte oraşe decât Bucureşti şiCluj-Napoca. În 2011 compania a investit circa 2 mil. dolari în infrastructură (extinderea capacităţii) şi în training pentru angajaţi, iar pentru acest an sunt planificate investiţii la acelaşi nivel pentru România.

Genpact este prima companie de management al proceselor de business intrată în România în anul 2005. La nivel global, Genpact are peste 53.000 de angajaţi, operaţiuni în 17 ţări şi venituri totale de 1,26 mld. dolari în 2010.

Aproximativ 15.000 de români s-au angajat în ultimii ani la diviziile de outsourcing ale unor giganţi ca Genpact, Hewlett- Packard, IBM, Oracle, Wipro, Sykes, Computer Generated Solutions, XL World sau Accenture pentru a presta servicii precum procesare de facturi sau suport IT pentru firme occidentale.

În ceea ce priveşte angajările din acest an, americanii de la Computer Generated Solutions (CGS), un furnizor de servicii de call-center cu birouri în Bucureşti, Braşov şi Sibiu, recrutează 1.000 de oameni care să se alăture unei echipe de 2.500 de angajaţi.

CGS caută candidaţi vorbitori de limbi străine, în special engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, dar şi vorbitori de limbi nordice. Şi furnizorul de servicii de outsourcing şi call-center XL World, care a fost preluat anul trecut la nivel internaţional de o companie deţinută de Xerox, va angaja 250 de persoane până la sfârşitul acestui an, în sediile din Iaşi şi din Oradea. În prezent, compania are pe piaţa locală circa 650 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO