Mediafax.biz Exclusiv

Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Autor: Mirabela Tiron

23.03.2011, 16:50 20

"Deşi Grecia a reuşit săreducă deficitul cu 6% anul trecut, gradul foarte mare deîndatorare al ţării continuă să fie o problemă. Pot spune căRomânia are un mare avantaj prin faptul că datoria pe care o areeste limitată ca procent din PIB", a spusPoukamissas.

Se estimează că datoriaGreciei va ajunge în 2013 la 158% din PIB, potrivit FMI. Cea maimare parte a datoriei este deţinută de băncile şi de fondurile depensii din Grecia, dar şi de instituţiile financiare din Franţa şiGermania. Pe de altă parte, datoria publică a României era de 38%din PIB (46 mld. euro) anul trecut.

Ambasadorul Grecieisusţine că guvernul elen se aşteaptă ca în ultimul trimestru alanului acesta sau la începutul lui 2012 economia să înceapă săînregistreze rate pozitive de creştere ca urmare a măsurilorluate.

Mai mult, se estimează ocreştere a sectorului turistic faţă de anul trecut şi implicit aveniturilor din turism.

În opinia lui Poukamissas, România are multeposibilităţi de dezvoltare, pentru că încă se află cu mult submedia ţărilor europene. "Deşi sunt convins că tren dul pe care îlva urma economia românească este unul crescător, nu cred că se vormai înregistra rate de creştere de 7% ca în anii anterior. Chiardacă acest lucru ar fi posibil, este indicat să se evite aceastărată. Este mai bine să ai rate anuale de creştere mai modeste, darcare să fie sustenabile", a spus el.

Ambasadorul Greciei în România mai susţine cănu poate spune despre România că este o ţară a tuturorposibilităţilor, fiind de părere că ar fi exagerat, însă poateafirma că este ţara unor posibilităţi bune pentru investi toriigreci. Poukamissas explică că acest lucru se datorează dimensiunilor pieţei, re sur selor naturale, oamenilor disciplina ţişi existenţei unei culturi a cooperării custrăinii.

Cu toate acestea, ambasadorul Gre ciei aprecizat că unul dintre punctele slabe ale României este lipsainfrastructurii de transport.

"România şi-a crescut exporturile, a redusimporturile, industria evo lu ează bine, agricultura are un potenţial imens. Văd doar trenduri pozitive în ceea ce priveşte economiaromânească." El a mai precizat că este optimist în ceea ce priveşteevoluţia investiţiilor elene pe piaţa românească. "Cred că se vormai aventura şi alte companii elene în Româ nia." Întrebat de ZF ceanume ar trebui să împrumute România din modelul de businessgrecesc din turism, Poukamissas a declarat că românii doar artrebui să se inspire din modelul de business din turism, şi înniciun caz să îl împrumute. "România ar putea dezvolta agro tu rismsau ecoturism, dar şi turism religios, da torită resurselor pe carele are. Localizarea geografică, tradiţia şi configurarea Grecieisunt diferite de cele ale României, de aceea ar fi o greşeală caRomânia să copieze mecanic modelul dinturism."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO