Mediafax.biz Exclusiv

Gigantul american al irigaţiilor Toro îşi deschide fabrica de la Ploieşti cu gândul la Rusia şi Ucraina, dar şi la agricultorii români. Vezi aici cât costă irigarea la rădăcină a unui hectar de legume

Gigantul american al irigaţiilor Toro îşi deschide fabrica de la Ploieşti cu gândul la Rusia şi Ucraina, dar şi la agricultorii români. Vezi aici cât costă irigarea la rădăcină a unui hectar de legume

Michael Hoffman, preşedinte şi CEO al Toro

Autor: Gabriel Razi

04.10.2011, 20:30 3171

"Cu cât fabrica este mai aproape de pieţele spre care te uiţi, cu atât este mai eficient. Este prima noastră fabrică din estul Europei, o zonă unde nu eram prezenţi", a explicat Michael Hoffman, preşedinte şi CEO al Toro.

Fabrica de sisteme de irigaţii a americanilor de la Toro se află în parcul industrial Ploieşti West Park deţinut de omul de afaceri Petrică Uşurelul şi de compania belgiană Alinso. Investiţia în această unitate de producţie se va ridica la un total de 20 de milioane de euro, în fabrică urmând să lucreze circa 100 de angajaţi.

"În acest moment clădirea fabricii este finalizată în totalitate. Noi producem pentru teste de câteva săptămâni pe două linii de extrudare a plasticului", a spus Judy Altmaier, vicepreşedinte al Toro.

Pe piaţa locală compania a angajat deja 35 de persoane, restul de 65 de persoane urmând a fi recrutate până la sfârşitul anului 2013.

Michael Hoffman nu a făcut însă nicio estimare în privinţa nivelului vânzărilor sau a cifrei de afaceri pe care compania o va avea atât în ultimele trei luni din acest an, cât şi pe parcursul anului viitor.

Fabrica din Ploieşti a Toro este prima investiţie de tip greenfield pe care compania o face în Europa. Americanii mai deţin unităţi de producţie în Marea Britanie şi în Italia.

Fabrica din Marea Britanie produce echipamente pentru irigaţii profesionale, dar şi aplicaţii pe această linie dedicate zonelor rezidenţiale.

De cealaltă parte, operaţiunile de la Ploieşti şi Roma sunt concentrate pe sisteme de microirigaţii.

Acest tip de sistem de irigaţii este destinat producătorilor agricoli care deţin livezi, viţă-de-vie sau culturi precum cea ceapă sau morcovi.

Un fermier deţine un hectar de legume trebuie să investească circa 1.500-2.000 de euro pentru a instala un sistem de irigaţii pe această suprafaţă, potrivit datelor din piaţă.

Deşi în prezent agricultura românească este dominată de culturile de grâu, porumb sau floarea-soarelui, reprezentanţii Toro spun că piaţa locală are potenţial şi că odată cu creşterea preţurilor la produsele agricole se va mări şi piaţa sistemelor de irigaţii.

"Piaţa din România are potenţial. Am avut mai multe opţiuni în regiune atât din Uniunea Europeană, cât şi din afară pentru această fabrică, însă am venit aici pentru forţa de muncă bine pregătită, pentru localizare. Am ales România şi prin prisma mediului de afaceri de aici şi a relaţiei cu guvernul", îşi justifică alegerea Michael Hoffman.

Vânzările de sisteme de microirigaţii la nivel mondial asigură companiei afaceri de circa 100 de milioane de dolari.

Per total, vânzările Toro în Europa s-au ridicat în anul fiscal 2010 la 220 de milioane de euro Pe piaţa locală Toro va intra în competiţie cu jucători precum NaanDanJain Irrigation Projectsm, HS Hydro&Spa, EFE Trading Activ sau Pest Convas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO