Mediafax.biz Exclusiv

Gradul de neocupare al spaţiilor de birouri va scădea, nu mai sunt clădiri care să fie finalizate în curând, crede proprietarul West Gate

Autor: Cristi Moga

11.04.2011, 14:29 17

În prezent,la nivelul întregii pieţe există circa 300.000 mp de birouri goale,situaţie care îi dezavantajează peproprietari în negocierile cu potenţialii chiriaşi.

"Mă aştept să scadă gradul de neocupare. Suntem încă într-opiaţă a chiriaşilor, dar nu mai sunt clădiri noi a căror finalizaresă fie anunţată în viitorul apropiat şi mediul de business începesă-şi revină", a spus Tudor.

Omul de afaceri a subliniat că în afară de platformele pecare a dezvoltat Novo Park şi West Gate mai deţine două terenuri înBucureşti şi în Timişoara.

În topul proprietarilor români de birouri Liviu Tudorconcurează cu Dinu Patriciu şi Gabriel Popoviciu, în timp ce înrândul străinilor austriecii Immofinanz şi CA Immo-Europolis aucele mai mari portofolii.

Despre proiectele pe care le deţine, cu o suprafaţăînchiriabilă de peste 130.000 de metri pătraţi, Tudor spune că areun grad de ocupare de 95%, astfel că suprafaţa disponibilă este decirca 6.000 de metri pătraţi.

Potrivit CB Richard Ellis Eurisko, rata medie de neocuparea spaţiilor de birouri din Bucureşti s-ar putea reduce la 14-15% în2011, de la 17% anul trecut, ca urmare a scăderii ofertei şicreşterii cererii.

Reprezentanţii CBRE apreciază că scăderea ratei medii deneocupare s-a manifestat încă de la sfârşitul anului trecut, când,din cauza întârzierii construcţiei mai multor proiecte şi amânareafinalizării pentru 2011, ponderea spaţiilor neînchiriate s-a redusla 17%, de la 18% la începutul lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO