Mediafax.biz Exclusiv

Grecii de la Mytilineos ţin închisă singura fabrică de zinc şi plumb din ţară

Grecii de la Mytilineos ţin închisă singura fabrică de zinc şi plumb din ţară

Autor: Adrian Cojocar

25.03.2011, 11:45 63

Grupul aînchis fabrica când preţul zincului era la 1.100 dolari/tonă, darîn prezent o tonă de zinc se vinde cu 2.300 de dolari.Grupul nu a precizat odată la care va redeschide combinatul românesc precizând doar căaşteaptă revenirea preţurilor de pe piaţă.

Decizia de închidere a fabriciide la Copşa Mică a fost determinată de prăbuşirea preţurilor lazinc şi plumb ca urmare a crizei globale, fapt pentru care companianu-şi mai putea acoperi costurile de funcţionare. Preţul zinculuide pe bursa din Londra a coborât la finele anului 2008 la 1.100 dedolari/tonă, faţă de un nivel de peste 4.000 de dolari/tonă atinscu un an în urmă, iar preţul plumbului a înregistrat o evoluţiesimilară.

În prezent preţurile au crescut semnificativ,iar o tonă de zinc şi de plumb se vinde la bursa din Londra cu2.300 de dolari şi respectiv 2.700 de dolari.

Evangelos Mytilineos, directorulgeneral al grupului Mytilineos, spunea într-un interviu recentpentru publicaţia grecească Athens News că pentru moment grupul nuintenţionează să pornească activitatea de la Sometra, deşi estimacă boom-ul din piaţa materiilor prime va continua.

"Undeva în anul 2013 cu siguranţăvom avea un deficit de ofertă pe piaţă.După 2014 probabil că cererea o săîntreacă cu mult oferta", spunea Mytilineos.

În luna martie a anului trecutgrecii au disponibilizat 735 dintre cei circa 1.000 de muncitori dela Sometra, în prezent compania mai având 178 desalariaţi.

Măsura de închidere acombinatului timp de mai bine de doi ani şi de concediere asalariaţ ilor a fost una dintre cele mai dure decizii luate de ocompanie din sectorul industrial, cu toate că mai toţi producătoriis-au confruntat cu probleme serioase în această perioadă. Deexemplu, ArcelorMittal Galaţi a suferit în 2009 cea mai marepierdere din România, respectiv de 334 mil. euro din cauzadeclinului preţurilor şi a cererii dar a continuat săfuncţioneze.

Nici cu producţia închisă greciinu au scăpat de pierderi, Sometra înregistrând în primele şase luniale anului trecut un rezultat negativ de circa 138 mil. lei (32,8mil. euro), respectiv jumătate din pierderile record consemnate decompanie în anul 2008, care s-au cifrat la 225,3 mil. lei (61,2mil. euro). Pierderile din prima jumătate a anului trecut s-audatorat în principal reevaluării în lei a datoriilor companiei învalută ca urmare a deprecierii puternice a leului.

Sometra datora la 30 iunie 2010peste 700 mil. lei (circa 165 mil. euro) către greci în contulavansurilor primite de la aceştia pentru marfă, deşi fabrica esteînchisă de mai bine de doi ani, iar firma nu mai are stocuri,vânzările ridicându-se la doar 5 mil. lei în primele şase luni aleanului trecut.

"Din câte ştiu eu, Copşa Mică s-aînchis din cauza problemelor de poluare. Grecii ar fi trebuit săfacă investiţii de mediu serioase pentru că cei de pe plan localsunt foarte severi în această privinţă", spune Petru Ianc, şefuldirecţiei generale de Politică Industrială şi Competitivitate dincadrul Ministerului Economiei.

Mytilineos nu a profitat deînchiderea fabricii pentru a efectua investiţiile de mediu, înprima jumătate a anului trecut grecii realizând investiţii de doar140.000 de lei în acest sens.

Cu producţia pornită Sometra era unul dintrecei mai mari poluatori din România.

Totodată, continuarea activităţii firmeieste pusă sub semnul întrebării având în vedere că până în prezentSometra a înregistrat pierderi din activitate de 492 mil. lei (117mil. euro), iar grecii trebuie să aducă peste 440 mil. lei (105mil. euro) în companie ca să aducă valoarea contabilă pe plus, aşacum prevede legea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO