Mediafax.biz Exclusiv

Guda, Coface: Repornirea consumului va întârzia şi va împinge revenirea mediului de afaceri către un termen de 12 luni

Autor: Anca Arsene-Barbulescu

04.05.2011, 14:17 172

Scădereaputerii de cumpărare şi nivelul redus al încrederii consumatorilorau avut efecte dezastruoase asupra mediului de business, mai alesîn cazul firmelor din comerţ, anul trecut aproape 40% din dosarelede insolvenţă aflate pe rol vizând companii din acestsector.

Înprimele trei luni ale anului, numărul dosarelor de insolvenţă ascăzut însă cu 17,2%, ceea ce ar putea indica începutul unei etapede stabilizare a acestei zone.

Analistul Coface apreciază că o creştere economică ar fi celmai probabil singurul indicator că perioada insolvenţelor este pecale să se încheie.

"Chiar dacă se va confirma, creşterea oricum va fi cel maiprobabil anemică şi va îmbrăca o semnificaţie mai mult statistică",spune Guda, cu menţiunea că fenomenul insolvenţelor este decalatfaţă de evoluţia economiei, iar o revenire vizibilă din acest punctde vedere se va întâmpla prin urmare cu întârziere.

Pentru ca volumul insolvenţelor să scadă este nevoie de oschimbare structurală în primele trei cele mai afectate sectoare -comerţul cu ridicata, cu amănuntul şi construcţiile, care auînsemnat mai mult de jumătate din cazurile deinsolvenţă.

Evoluţia din ultimii cinci ani confirmă însă că sunt şansedestul de mici ca aceste segmente să piardă din ponderea deţinutăîn piaţa insolvenţelor. Încă din 2006 a putut fi observată otendinţă de concentrare a volumelor în aceste sectoare unde au avutloc cele mai multe insolvenţe în cifre absolute, totalizând între48 şi 56% din totalul dosarelor în ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO