Mediafax.biz Exclusiv

În 2007 investeau 500 mil. €. Acum fondurile de private equity mai vin cu 50 mil. euro

În 2007 investeau 500 mil. €. Acum fondurile de private equity mai vin cu 50 mil. euro

Autor: Roxana Pricop

10.11.2010, 17:57 21

Criza economică şi instabilitatea politică auţinut fondurile de private equity departe de companiile româneştiîn acest an.

Dacă în primele nouă luni ale anului trecutcompaniile locale au atras peste 100 de milioane de euro, pentru caîn ultimul trimestru sumele atrase să urce până la 120 milioane deeuro, în acest an există puţine şanşe ca investiţiile de tipprivate equity să depăşească 100 de milioane deeuro.

"Personal, cred că nu vom vedea o creşteresemnificativă a economiei româneşti anul viitor", a declarat RobertLuke directorul general al fondului de investiţiiGED.

Cu 56 de milioane de euro investite în primelenouă luni din an, industria locală de private equity riscă săîncheie 2010 drept cel mai prost an de la declanşarea crizei. În2007, anul de boom al economiei locale, fondurile de private equityau investit aproape jumătate de miliard de euro în companiileromâneşti.

"În regiune, asistăm la o criză de amploare aîncrederii consumatorilor, iar acest lucru a afectat şi România.Personal, cred că nu vom vedea o creştere semnificativă a economieiromâneşti anul viitor. Mă aştept la o creştere de 0-1,5% aProdusului Intern Brut, în cazul în care scenariul cu continuarearecesiunii nu devine realitate", a spus Robert Luke, preşedinteleAsociaţiei de Investiţii Private şi Capital de Risc din sudestulEuropei (SEEPEA) în cadrul celei de-a patra conferinţe anuale aasociaţiei.

Robert Luke este şi directorul general alfondului de investiţii GED.

"Este dificil de spus dacă vom avea un 2011mai bun decât 2010 atât timp cât nu există perspectivele uneireveniri economice", a afirmat Cristian Nacu, partener la fondul deinvestiţii Enterprise Investors.

Cum perspectivele îmbunătăţirii mediuluieconomic sunt destul de departe, oficialii fondurilor de investiţiiconsideră că se pot implica în salvarea companiilor care auprobleme în a-şi rambursa creditele dacă băncile ar fi maiflexibile în a accepta parteneriatul unui fond şi în restructurareacreditelor.

"Este dificil de spus dacă vom avea un 2011mai bun decât 2010 atât timp cât nu există perspectivele uneireveniri economice", a mai spusNacu.

"Dacă băncile vor înţelege avantajeleparteneriatului cu un fond de private equity şi vor înţelege căproblemele nu se rezolvă prin ascunderea capului în nisip, cred căexistă premisele unei creşteri a investiţiilor de private equity.Este important să ajungem la o companie care nu îşi poate rambursacreditele înainte ca aceasta să intre în insolvenţă", a adăugatLuke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO