Mediafax.biz Exclusiv

În Bucureşti jocurile au fost făcute. Clinicile vor să-şi adjudece acum Braşovul sau Clujul

Autor: Ioana David

09.12.2010, 10:28 50

Pe agenda debusiness a managerilor din industria serviciilor medicale privateau fost trecute din ce în ce mai des în ultima perioadă oraşele dinprovincie, iar Braşovul, Clujul şi Constanţa strârnesc interesuloperatorilor.

După ce mai mulţi ani s-au concentrat peBucureşti, unde au investit zeci de milioane de euro în unităţi demari dimensiuni şi în spitale private, companiile din această piaţămerg acum în marile oraşe, unde spun că există un potenţialneexploatat.

Cea mai multă "gălăgie" s-a făcut în jurulBraşovului, unde MedLife şi CMU, cei mai agresivi operatori dinpunctul de vedere al extinderii, au anunţat proiecte, în condiţiileîn care aici există deja spitalul Clinicco, clinicile Hiperdia(specializate pe imagistică), clinica Medo, dar unde şi Medicoveroperează o unitate de mai mici dimensiuni.

"De unde era loaza medicală, Braşovul devinecel mai mare centru medical (...) Este o nebunie pe piaţaserviciilor medicale private în prezent", spune Radu Mitrea,acţionarul majoritar al Medo, clinică din Braşov care în 2009 aavut o cifră de afaceri de 0,3 mil. euro, potrivit RegistruluiComerţului.

Potrivit lui Mitrea, este posibil ca înBraşov să se finalizeze investiţii în mai multe spitale private,investiţii pe care le estimează la câteva zeci de milioane deeuro.Proiectele arurma să fie derulate atât de investitori braşoveni, cât şi deoperatori naţionali.Cea mai mare problemă din punctul său de vedere este cea aresurselor umane, în condiţiile în care operatorii deja existenţiau adus medici din Cluj şi Târgu-Mureş.

Altfel de calcule

Dacă pe de o parte operatorii localisesizează faptul că în câţiva ani piaţa din Braşov ar putea sădevină suprasaturată, managerii reţelelor naţionale îşi fac altfelcalculele.

"O caracteristică pentru ţara noastră estedecalajul puternic între Bucureşti şi provincie, capitalabeneficiind de servicii cu un grad mult mai mare despecializare.Pentruserviciile medicale private există potenţial de creştere atât înBucureşti, cât şi în restul ţării, planul nostru de dezvoltarevizând ambele segmente", a spus Wargha Enayati, directorul generalal CMU.

Potenţial în provincie vede şi Mihai Marcu,unul dintre acţionarii MedLife, care anul acesta a parafat otranzacţie în valoare de aproximativ 3,5 mil. euro la Braşov, iaracum finalizează proiectul de extindere."Bugetul Sănătăţii va scădea şi lumea vatrebui să scoată bani din buzunar. Teoretic oamenii sunt asiguraţi,dar nu vor mai avea servicii", spune Mihai Marcu.

După achiziţie, MedLife a ajuns să operezedouă clinici medicale şi trei laboratoare, iar recent a anunţat căa început construcţia unui spital de 75 de paturi. Cu toate că sepoate considera că a pornit o ofensivă în Braşov, Marcu spune că în"Cluj, Constanţa şi Timişoara va fi bătaia" pe piaţa serviciilormedicale din provincie, însă cu toate acestea în Bucureşti este celmai mare potenţial.

"Din resursele pe care le avem, 60% lealocăm pentru Bucureşti. Piaţa nu este suprasaturată şi nici nu secompară ca putere de cumpărare (cu provincia - n.red.)", a adăugatşeful Med Life.

La un eveniment recent organizat de ZiarulFinanciar, Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate (CNAS), spune că un singur centru privat dinRomânia are medicină de urgenţă şi că acela se află înBraşov.El se refereala spitalul Clinicco, care a devenit operaţional în februarie 2009,lucrările fiind demarate anul anterior.Investiţia s-a ridicat la 5 mil. euro,bani care s-au concretizat în reamenajarea clădirii şi achiziţia deechipamente şi aparatură medicală de specialitate.

Cine a mizat până acum pe marileoraşe

În iunie 2010, la Iaşi a fostdeschis cel mai mare spital privat din România ca număr de paturi,în urma unor investiţii de peste 20 mil. euro.Acţionarii sunt familia Fiterman şimedicii Dragoş Negru şi Mihai Rotar. Spitalul ar putea genera înprimul an de activitate o cifră de afaceri de 3,5 mil. euro, încondiţiile în care în primele şase luni veniturile sunt estimate la1,5 mil. euro.

Până acum investiţia de la Iaşi poate ficatalogată drept cea mai mare din afara Bucureştiului. Anul trecutla Constanţa a fost deschis primul spital de obstetrică ginecologiecare a presupus investiţii de 7 mil. euro, Euromaterna.

Acţionarii Euromaterna sunt medicii IonMarius Rusa, Ion Sebastian Lutescu, Ioana Lutescu, Florian Dantes,Dan Mugurel Raica, Rucni Asan, Rafael Ron-El.Spitalul operează 20 de rezerve,patru săli de naştere şi două săli de operaţie. Tot la Constanţa,Medcenter a deschis anul acesta o clinică şi un laboratormedical.

Pe lângă acestea există clinicileElim în Argeş, Vâlcea şi Bucureşti, afacere controlată de AdrianDumbravă.Acesteasunt cele mai vizibile investiţii din provincie, însă probabil cănumărul celor care au un business pe piaţa serviciilor medicaleprivate este mai mare.

Potrivit datelor firmei de cercetare PMR,piaţa serviciilor medicale private este estimată în 2010 la 420mil. euro, în creştere cu 13% comparativ cu 2009.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO