Mediafax.biz Exclusiv

În insolvenţă, librăriile Diverta continuă să vadă vânzări mai mici: -26%

În insolvenţă, librăriile Diverta continuă să vadă vânzări mai mici: -26%

Autor: Mirabela Tiron

20.12.2010, 19:44 27

Cărţile au generat 35% din vânzări, în timp cerestul veni turilor au fost aduse de produsele de papetărie, IT şimedia, jucării. Pentru anul viitor, Ama lia Buliga, directorulgeneral al lanţului de librării, se aşteaptă la o stagnare aveniturilor.

Buliga a mai spus că prin rene go ciereachiriilor, re du cerea salariilor, a serviciilor de tele fonie şi aaltor cos turi, se aşteaptă la o reducere cu 3 mili oa ne de euro acheltuielilor.

Eşecul Magheru

Diverta, unul dintre cei mai importanţ idistribuitori de carte pe piaţa românească, a închis de laînceputul anului 12 magazine, reducându-şi suprafaţa de retail cu20%, până la aproape 18.000 metri pătraţi.

În prezent, Diverta operează 53 de magazine,din care 14 în Capitală.

În octombrie Diverta a închis magazinul dinMagheru (amplasat pe o suprafaţă de 1.800 metri pătraţi - n.red.)din cauza chiriei prea mari pe metru pătrat (48 euro). Contractulpentru închirierea spaţiului comercial ocupat de fostul magazin Evade pe bulevardul Magheru a fost semnat în 2008 cu fondul deinvestiţii Bluehouse Capital, acesta fiind considerat cel mai scumpcontract de închiriere din istoriagrupului.

"Pentru magazinul din Magheru am ajuns la ochirie de 43 de euro pe metru pătrat de la 60 de euro pe metru pătrat. Cu toate aces tea, pentru celelalte magazine, în medie,chiria este de 20 de euro pe metru pătrat", a spus Buliga. Eaanalizează închi derea altor cinci magazine dinţară.

Explicaţiile lui Radu privind "contaminarea"magazinelor

La şase luni de la anunţarea intrării îninsolvenţă a lanţului de librării Diverta, proprietarul OctavianRadu explică cum a reuşit să îşi protejeze magazinele profitabilede "contaminarea celor neprofitabile".

"Principala noastră problemă care a dus lainsolvenţa companiei Pro Express Retail (fost Diverta Retail 3000)a fost "contaminarea" magazinelor bune de către cele proaste, prinfaptul ca nu am izolat suficient de mult riscurile. Acum facemacest lucru prin operarea magazinelor pe mai multe societăţ i, nudoar pe una. Este o decizie firească de business", a declaratOctavian Radu.

Proprietarul diviziei de carte a cerutintrarea în insolvenţă a firmei Pro Express Retail la sfârşitullunii mai, în vederea reorganiză rii judiciare. Retailerul aveadatorii de 10 milioane de euro către furnizori şi centre comericaleşi credite bancare de 8,5 mil. euro, jumătate dintre acestea fiindcre dite de investiţii, potrivit oficialilor com pa niei. Anultrecut, această companie a fina lizat cu o cifră de afaceri de 30de milioane de euro şi pierderi operaţionale de 600.000 de euro,potrivit oficialilor companiei.

În mai anul acesta, înainte de a cere intrareaîn insolvenţă a companiei Pro Express Retail, omul de afaceriOctavian Radu a trecut 70% din magazinele care ope rau pe aceastăfirmă pe alte patru companii.

Cele mai profitabile magazine au fost înre gistrate pe Diverta Expert Retail (librăriile din mall Vitan şiPlaza), Diverta Magazin (librăriile din mallul Băneasa, Cotroceni,Unirea şi altele), Diverta Millenium (magazinele medii), DivertaBusiness, pe care sunt operate însă doar contractele dechirie.

"Diverta, ceea ce numim noi în RTC o"divizie", nu este o entitate juridică, ci este un număr mai marede firme independente, pe care vrem să le unim într-un HoldingDiverta", a mai spus Octavian Radu.

Octavian Radu a mai precizat că firma careeste în insolvenţă, Pro Express Retail, este "inima" întregiidivizii Diverta, este firma care aprovizionează întregul lanţ demagazine.

"Celelalte firme care operează magazinele nusunt în insolvenţă, dar este greu de imaginat că pot opera coerentfără firma Pro Express Retail".

Planul de reorganizare nu a fost încăaprobat

Amalia Buliga, directorul general al Diverta,a declarat că a fost depus tabelul creditorilor însă deocamdatăacesta nu a fost validat pentru că au existat nişte contestaţii dinpartea unor creditori.

"După ce va fi aprobat tabelul creditorilor,vom depune planul de reorganizare.

Toate deciziile ce urmează a fi luate vor ficuprinse în planul de reorganizare ce va fi supus votuluicreditorilor în primăvara anului 2011".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO