Mediafax.biz Exclusiv

Închiderea furnalului de la ArcelorMittal Galaţi ameninţă creşterea economică de anul viitor

Închiderea furnalului de la ArcelorMittal Galaţi ameninţă creşterea economică de anul viitor

Autor: Adrian Cojocar

23.11.2010, 12:35 33

Decizia recentă a miliardarului Lakshmi Mittal de a închideunul dintre cele două furnale aflate în funcţiune la cel mai marecombinat siderurgic din ţară, ArcelorMittal Galaţi, ar putea puneîn pericol creşterea economică şi aşa fragilă a României aşteptatăpentru anul 2011, în condiţiile în care activitatea grupului lanivel local antrenează afaceri care se apropie de 2% din PIB-ulRomâniei.

Dacă luăm în calcul avansul de 24% alvolumului de oţel produs de ArcelorMittal Galaţi în prima jumătatedin acest an şi aprecierea puternică a preţurilor la tablă peparcursul ultimului an, de circa 55%, este posibil ca afacerilecompaniei să depăşească 1,2 mld. euro la finele anului 2010 (cifrăce reprezintă circa 0,6% din cifra de afaceri cumulată a tuturorcompaniilor româneşti), în ciuda reducerii substanţiale aproducţiei pe final de an. În 2008, unul dintre cei mai buni anipentru industria siderurgică, vânzările combinatului au depăşit 1,8mld. euro.

Dacă însă combinatul din Galaţi continuă săfuncţioneze la nivel de avarie, cu un singur furnal pe parcursulanului viitor, acest lucru ar da o lovitură puternică afacerilorcombinatului, fapt ce s-ar resimţi şi la nivelul creşteriieconomice a României din 2011. În anul de criză 2009, cândafacerile ArcelorMittal Galaţi s-au redus cu aproape un miliard deeuro, PIBul României a înregistrat cea mai drastică scădere dinultimii ani, de 7,1%.

ArcelorMittal Galaţi nu a mai funcţionat cuun singur furnal de la începutul anului 2009, când s-a atinsminimul cererii pe piaţa siderurgică şi combinatul funcţiona lanumai 35% din capacitate.

"ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că îşiva ajusta producţia din cauza condiţiilor de piaţă din regiune, înspecial cele din Turcia.

Pentru cel puţin două luni, începând din 19noiembrie, combinatul va opera cu un singur furnal", au declaratreprezentanţii companiei.

Scad din nou comenzile la nivelinternaţional

Decizia nu este singulară, la scurt timpconducerea grupului, care este cel mai mare producător de oţel lanivel mondial, a anunţat că închide încă două furnale la altecombinate deţinute de ArcelorMittal în Franţa şi Germania pe motivcă s-au redus comenzile de pe piaţa din regiuneaest-europeană.

Rezultatele grupului ArcelorMittal la nivelmondial au evidenţial o scădere a gradului de utilizare acapacităţilor de producţie cu 7% în trimestrul al treilea, de la unnivel de 78% în trimestrul anterior.

Este pentru prima dată când capacitatea deutilizare a grupului ArcelorMittal scade de la un trimestru laaltul după ce a înregistrat şase trimestre consecutive decreştere.

Producţia de oţel din China a dezacceleratputernic pe parcursul anului 2010 şi a revenit pe scădere înultimele luni, o evoluţie similară fiind înregistrată şi pecelelalte pieţe din lume. Din cauza cererii mai slabe, grupul seaşteaptă ca preţurile la produsele din oţel să înregistreze scăderiîn continuare.

Specialiştii de pe piaţă cred că pe fondulreducerii cererii la nivel mondial, grupul ArcelorMittal a redusproducţia la combinatele care nu rentau din punct de vedere alindicatorilor de productivitate.

"Sunt semne de recesiune peste tot, atât laintern cât şi afară, iar cazul României este legat şi de faptul căîn prezent comenzile sunt centralizate şi, în funcţie deconsiderentele calitative şi de costuri, acestea sunt repartizatela fabricile din teritoriu. Poate fi o problemă de costuri mairidicate la noi", spune Petru Ianc, director general în MinisterulEconomiei specializat în siderurgie. De aceeaşi părere este şiMircea Bodur, directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Oţeldin România. "Cei care au cumpărat siderurgia din România au o bunăcunoştinţă a pieţei şi dirijează producţia şi comenzile unde facprofit mai mare şi unde au comenzi", spune Bodur.

Construcţiile trag în jos cerereapentru oţel

Piaţa siderurgică autohtonă, din care pestejumătate este generată de ArcelorMittal Galaţi, este legată depiaţa de construcţii, care la nivel local a continuat să scadă anulacesta şi care se confruntă cu probleme şi în alte state, inclusivîn Turcia.

"Segmentul construcţiilor este unul dintreconsumatorii principali atât în zona produselor lungi, cât şi aproduselor plate. În România construcţiile nu merg şi din aceastăcauză cererea de oţel este mică. Şi pe piaţa din Turcia suntprobleme pentru că turcii sunt legaţi de consumul de oţel din zonaarabă unde activitatea este redusă pe construcţii. Chiar dacăultimul trimestru nu va fi la fel de bun ca şi celelalte, anul 2010va fi pe ansamblu ceva mai bun decât cel de anul trecut", este depărere Bodur.

Lakshmi Mittal pregătea înainte de crizăinvestiţii de câteva sute de milioane de dolari în combinatul dinGalaţi pentru modernizarea acestuia, însă planurile de investiţiiau fost stopate pe fondul prăbuşirii pieţei începând cu ultimaparte a anului 2008.

Cel mai important furnal al combinatului dela Galaţi, furnalul nr. 5, care contează cu circa jumătate dincapacitatea de producţie a acestuia, a intrat la începutul lui 2010într-un proces de modernizare care va dura până anul viitor şipentru care au fost alocate fonduri de 50 mil. euro.

Deprecierea dolarului a erodatmarjele

Deprecierea dolarului în raport cu monedaeuropeană din ultima perioadă a făcut mai puţin competitivevânzările ArcelorMittal pe piaţa din Turcia, principala piaţă dedesfacere la export a combinatului din Galaţi, ţară în care aproapetoate schimburile comerciale se realizează în dolari.

ArcelorMittal Galaţi se aprovizionează cumaterii prime de pe piaţa europeană, iar în condiţiile unui euromai puternic costurile materiale au crescut în ultimele luni, întimp ce vânzările în dolari pe piaţa din Turcia au fost măcinate dedolarul slab. În perioada iulie-octombrie dinacest an dolarul a pierdut peste 10% din valoare faţă deeuro.

ArcelorMittal a decis anul trecut să închidăbateriile de cocsificare de la combinatul din Galaţi la care lucraupeste 1.800 de angajaţi, considerând că este mai ieftin să cumperecocsul din Polonia de la alte unităţi ale grupului, însă acestlucru a expus şi mai mult combinatul la variaţiile de curs, pentrucă marfa este achiziţionată în moneda europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO