Mediafax.biz Exclusiv

Îndemnul unui bancher de investiţii pentru antreprenorii români: Dacă acum sunteţi în viaţă, puteţi trece la achiziţii în Europa de Vest

Îndemnul unui bancher de investiţii pentru antreprenorii români: Dacă acum sunteţi în viaţă, puteţi trece la achiziţii în Europa de Vest

Autor: Ioana David

18.07.2011, 18:55 430

"Dacă acum suntîn viaţă şi se simt bine, pot face foarte multe lucruri. Dacă aureuşit nu numai atunci când pieţele creşteau singure, fără nicionoimă, dar şi acum, şi se simt bine şi au resurse, se califică lamulte lucruri, chiar şi la achiziţii în afara României", a spusIoana Filipescu, într-un interviu acordat ZiaruluiFinanciar.

Filipescu dă ca exemplu un mandat pe care îlare în derulare, clienţii săi fiind interesaţi de o preluare înVest fără însă a preciza industria sau ţara în care intermediazăaceastă tranzacţie.

"Românii îşi consolidau cota de piaţă aicipentru că piaţa creştea. Acum pentru că a ajuns la saturaţie îidetermină pe respectivii (antreprenori - n.red.) să se uite şi laalte oportunităţi. Am deja clienţi interesaţi de preluări în ţărivest-europene. O să se schimbe puţin filosofia locului unde secanalizează banii", a mai spus Ioana Filipescu.

La capitolul M&A (fuziuni şi achiziţii -mergers & acquistions), românii nu s-au avântat până acum cuprea mult curaj la preluări de companii în afara ţării.

Românii care au cumpărat înstrăinătate

Printre puţinele "ieşiri" la cumpărăturiexterne se numără cea a The Rompetrol Group, care în 2005-2006, laacea vreme afacere a lui Dinu Patriciu, cumpăra 100% din pachetulde acţiuni al grupului francez Dyneff.

Şi compania românească RCS&RDS, unuldintre cei mai mari furnizori de servicii de televiziune şicomunicaţii din Europa Centrală şi de Est, a făcut achiziţii şi înUngaria, nu doar pe piaţa din România.

Compania controlată de românul ZoltanTeszari a preluat în decembrie 2009 un pachet de 32% din acţiunilecompaniei ungare TvNetWork, un operator de cablu cu aproximativ30.000 de clienţi, cu afaceri anuale de 11 milioane deeuro.

Siveco, cel mai mare producător de soft depe piaţa locală, a plătit două milioane de euro pentru aachiziţiona integral în anul 2008 compania bulgărească Latona,firmă cu care colaborase anterior în cadrul proiectului deinformatizare a Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate din ţaravecină.

O piaţă amorţită

Despre piaţa de fuziuni şi achiziţii în2011, Ioana Filipescu spune că a început lent şi este pesimistă înceea ce priveşte finalul acestui an. Cu excepţia unei eventualetranzacţii mari, aşa cum ar fi probabil una în telecom şi care arridica nivelul pieţei de M&A, ea nu vede o revenire aapetitului pentru achiziţii.

"Nu cred să existe elemente care să ne facăsă credem într-o relansare fulminantă a lui 2012. Nu cred încreşteri spontane de 600% (care ar duce piaţa la nivelul aniloranteriori crizei - n.red)", este de părere Filipescu.

Cu toate acestea, mandatele pe care le areacum în derulare sunt mai multe faţă de perioada similară a anuluitrecut, dar bancherul de investiţii spune că toate vin cu un maresemn de întrebare legat de finalizare.

Pe lângă preluarea pe care o intermediază înstrăinătate, prima de acest fel pe care o are, RaiffeisenInvestment mai este implicată într-o o achiziţie din faliment, unaîn domeniul resurselor naturale şi una în consumer goods (bunuri delarg consum).

Acestea sunt singurele informaţii pe careIoana Filipescu le dă despre tranzacţiile la carelucrează.

Explicaţia pentru piaţa extrem de slabă dinprima jumătate a anului, când notează puţine dealuri de peste 10mil. euro, o găseşte în caracterul extrem de fragmentat alindustriei româneşti.

În aceste condiţii, investitoriii cu bani nusunt atraşi de deal-uri de 20 mil. euro pe care le oferă România,ci merg acolo unde sumele sunt mai mari.

De exemplu, în Serbia, o tranzacţieintermediată de divizia locală a Raiffeisen Investment a fost ceaprin care grupul Delhaize a cumpărat Delta Maxi Group, cel mai mareretailer alimentar din Serbia pentru aproape 1 mld.euro.

"Cu excepţia preluării Rompetrol, piaţaromânească nu a avut şi nu va avea niciodată o tranzacţie privateto private (între privaţi- n.red.) de un miliard de euro.La noi toate tranzacţiileadunate nu ajung la această sumă. Sunt prea mari volumele de banistrânse faţă de ce oferă piaţa", mai spune managing directorulRaiffeisen Investment.

Deşi pe parcursul interviului discuţia cuIoana Filipescu a fost într-o notă pesimistă, o perspectivădiferită a venit atunci când s-a analizat percepţia managerilorstrăini despre România.

"Din perspectiva lor România are încontinuare potenţial, are şanse. În pieţele mature din care vin lise pare că nu se mai poate face nimic, începând de la nivelpersonal, individual şi până la nivel de consideraţiistrategice."

În legătură cu situaţia din Grecia şi ceimpact ar putea să aibă asupra deciziei unor companii de a veni săcumpere firme locale, Ioana Filipescu este de părere că impactuleste marginal şi că mai degrabă s-ar speria de o eventualăinstabilitate politică.

"Un investitor profesionist nu face decât săgăsească arbitraje. Cu siguranţă există un punct de la care şiinvestitorii încep să se sperie, dar punctul acela nu are relevanţăpentru discuţie.S-ar speria eventual de situaţia politică."

În şase luni s-a schimbatPământul.Cumsă mai faci prognoze?

Managing directorul Raiffeisen InvestmentRomânia a fost rezervată în prognoze pentru anul acesta sauperioada următoare spunând că trăim vremuri în care se poateîntâmpla orice.

"Ce s-a întâmplat în 2011 estefără precedent. Mă refer la lucruri diverse, dar extrem desurprinzătoare: revoluţiile din ţările islamice, criza din Grecia,Dominique Strauss-Kahn (fostul şef al FMI aflat în plin scandalsexual - n. red.), America ce stă să intre în default. Acestelucruri acum doi ani păreau imposibile. S-au întâmplat toate înşase luni, perioadă în care s-a schimbat Pământul.Să mai faci prognoze şi săspui ce crezi ca va fi în anii următori mi se pare puţinhazardat."

Potrivit unei analize realizate deRaiffeisen Investment la sfârşitul anului trecut, piaţa de fuziunişi achiziţii se ridica în 2010 la aproximativ 700 de milioane deeuro, la jumătate comparativ cu 2009.Fără tranzacţiile de pe Bursă şi real-estate,tranzacţiile au fost mai mici de jumătate de miliard deeuro.

Raiffeisen Investment România aavut în 2009 venituri de aproape 1 mil. euro, cu 10 angajaţi.Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, în 2008compania rula 4 mil. euro, cu un profit net de 3 mil. euro şi 8angajaţi.

Pe piaţa de consultanţă pentrufuziuni şi achiziţii competitorii Raiffeisen Investment suntdivizii locale de consultanţă în fuziuni şi achiziţii ale firmelorde consultanţă BIG 4 (PwC, E&Y, KPMG, Deloitte), diviziile deinvestment banking ale unor bănci ca ING sau UniCredit, precum şialte firme de advisory în fuziuni şi achiziţii create de foştibancheri sau consultanţi cum sunt Capital Partners (DoruLionăchescu), BAC Investment (fondată de Matei Păun) sau AltriaCapita

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO