Mediafax.biz Exclusiv

Intercapital Invest: Piaţa locală de capital nu oferă nici lichiditate şi nici emitenţi de anvergură de care au nevoie fondurile de pensii

Autor: Roxana Pricop

05.05.2011, 13:37 123

"Este obilă neagră pentru România că fondurile de pensii, în doar patruani de funcţionare, au deja expuneri ridicate pe pieţele externe.Poate s-au grăbit ieşind pe pieţele externe, însă trebuie să fimrealişti şi să recunoaştem că piaţa locală de capital nu oferă nicilichiditate şi nici emitenţi de anvergură de care au nevoiefondurile de pensii", a declaratreprezentantul Intercapital Invest.

Astfel, opt din cele nouă fonduri de pensii au raportatinvestiţii de circa 130 milioane lei în acţiuni străine şi de 308milioane lei în obligaţiuni corporatiste.

În schimb, plasamentele pe Bursa de la Bucureşti erau de300 milioane lei, cele mai mari investiţii fiind în acţiunile celorcinci SIF-uri, Petrom şi BRD, iar investiţiile în obligaţiuni emisede companii româneşti erau de 50 milioane lei.

"Prezenţa fondurilor de pensii private este încănesemnificativă la BVB", a adăugat Lupşan.

Două treimi din activele cumulate ale celor opt fonduri,adică circa 2,2 mld. lei, sunt plasate în titluri de statromâneşti.

Firma de brokeraj Intercapital Invest a înregistrat înprimele trei luni din acest an o cifră de afaceri de aproape unmilion de lei (240.000 de euro), cu 29,5% mai ridicată faţă deaceeaşi perioadă a anului precedent.

Brokeriide la Intercapital au fost printre cei mai activi pe partea deretail de la Fondul Proprietatea, transferurile cu acţiunileFondului generând circa 40% din rulajul pieţei pe primul trimestru,care s-a cifrat la 3,7 mld. lei (878 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO