Mediafax.biz Exclusiv

Iorgu, CBRE : Privind prin ochii străinilor, este frapant cât de multe lucrări de infrastructură se derulează în România

Autor: Dorin Oancea

13.03.2012, 13:22 266

« Structura finanţării s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Dar România promite loc de creştere, ceea ce în Polonia nu se mai poate întâmpla. În plus, privind prin ochii străinilor, este frapant cât de multe lucrări de infrastructură se derulează la noi. Practic asta nu se mai vede în alte capitale. Dacă azi ai un preţ pentru terenurile şi clădirile dintr-o zonă şi măine se face un pod, precum Basarab sau cel din Barbu Văcărescu, şi accesul devine altul. Atunci se creează plus valoare », explică Iorgu.

Directorul CBRE este de părere că, dincolo de problemele cu care se confrunctă piaţa, "se întâmplă lucruri".

« Eu cred că, chiar cu puţinele produse prime pe care le avem - şi adevărul este că investitorii din afară şi mai ales din vestul Europei nici nu se uită la altceva în România -, se reaşază lucrurile. Sunt puţine produse, dar asta, repet, reaşază lucrurile: nu au multe alternative, sunt puţine soluţii », spune Iorgu.

Pentru el, acestea sunt regulile jocului, aceasta e piaţa în care trebuie să lucreze astăzi. « Muncim mult mai mult pentru un proiect, pentru soluţii de finanţare, pentru acces, pentru a asigura pre-leasurile care dau undă verde la finanţare ş.a.m.d. Dar e un joc frumos pentru o creştere sănătoasă », adaugă reprezentantul CBRE.

El explică optimismul de care dă dovadă prin punerea României în context regional, analiză care scoate la suprafaţă mai bine avantajele pieţei.

« Dacă ne punem în context regional şi ţinem cont de finanţare, totuşi vorbim de un stoc în piaţă mult sub nivelul ţărilor din jur.În plus, nivelul chiriilor se plasează la 75% de nivelul din Polonia, de pildă. Iar yieldul este cu 200% peste cel din Polonia », compară el.

Cifrele fac ca România să fie totuşi atractivă pentru acei investitori care caută oportunităţi.

La rândul lor, Polonia şi Cehia au început din nou să fie căutate de investitori. Cu toate acestea, în cazul lor vorbim de mai puţine proiecte în piaţă, de mai puţine proiecte care se vor livra, spune Iorgu.

În ceea ce priveşte CBRE, anul acesta compania îşi poate bugeta creştere în special prin market share, pentru că vor exista mai puţini jucători.

« 2011 a fost un an mai bun decât 2010, iar 2012 este un moment când companiile trebuie să se întărească », concluzionează Iorgu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO