Mediafax.biz Exclusiv

Italienii se gândesc la investiţii în piaţa serviciilor medicale private. Policlinico di Monza ar putea face un spital cu 140 de paturi în Capitală

Italienii se gândesc la investiţii în piaţa serviciilor medicale private. Policlinico di Monza ar putea face un spital cu 140 de paturi în Capitală

Autor: Ioana David

15.03.2012, 18:35 316

"Spitalul va fi specializat în efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi asigurarea serviciilor medicale de înaltă specializare. În cadrul spitalului din Bucureşti se vor efectua, de asemenea, şi servicii în regim de ambulatoriu", se mai arată în datele existente. Nu sunt disponibile informaţii legate de investiţiile necesare pentru acest proiect sau câţi oameni vor fi angajaţi. Compania italiană nu a făcut niciun comentariu pe marginea întrebărilor trimise de ZF până la închiderea ediţiei.

Cât ar putea investi

Investiţia într-un spital cu 140 de paturi ar putea să sară de 20 mil. euro, în condiţiile în care cel mai recent spital inaugurat pe piaţa locală, cel al Medicover, a presupus fonduri de aproximativ 20 mil. euro. Spitalul Medicover are 122 de paturi şi se întinde pe o suprafaţă de 7.000 mp, operatorul suedez aşteptând venituri de 4 mil. euro de la acest spital în 2012.

Un alt spital, cel al Sanador, deţinut de Doris Andronescu (acţionar unic), deschis anul trecut, de o capacitate mult mai mare (suprafaţa totală este de 18.000 mp, iar capacitatea este de 290 de paturi), a fost dezvoltat în urma unei investiţii de 40 mil. euro.

Spitalul Sanador a început să funcţioneze practic din luna iunie 2011 şi a generat venituri totale, până la sfârşitul anului 2011, de 5 mil. euro.

Spitalul Sanador este una dintre cele opt unităţi cu paturi care s-au deschis anul trecut, în urma unor investiţii de 131 mil. euro, potrivit calculelor ZF. Sectorul medical privat s-a dovedit unul dintre cele mai efervescente din economie, în special în zona de spitale, însă antreprenorii români au fost cei care s-au remarcat prin astfel de proiecte.

Împreună cu spitalul Medicover, dacă se va concretiza, spitalul grupului italian Policlinico di Monza va deveni a doua investiţie de dimensiuni mai mari a unui investitor străin strategic în sectorul de sănătate.

Ce alte spitale se vor mai deschide

În perioada următoare sunt aşteptate să se deschidă şi alte spitale private precum cel al Romgermed, al Medas sau al Polisano.

Spitalul Romgermed, spre exemplu, va avea aproximativ 200 de paturi, iar investiţia se ridică la 20 mil. euro şi este susţinută prin fonduri proprii şi o linie de credit. Grupul Romgermed este controlat în proporţie de 95% de Dorian Sam Schwartz, iar restul de 5% este deţinut de Filip Florin Schwartz. Totodată, în prima parte a anului 2012 Medas va deschide un spital pentru tratamentul chirurgical al afecţiunilor urologice, de 3 mil. euro, unitate ce va avea 100 de angajaţi şi 40 de paturi de spitalizare continuă. Medas este o companie controlată de soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia.

O piaţă de jumătate de miliard de euro

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar în prezent cele mai mari rulaje sunt aduse de clinici.

Raportat la cifra de afaceri, MedLife, companie care operează atât clinici, cât şi spitale private, este cel mai mare jucător, cu un rulaj de aproape 50 mil. euro la nivelul anului trecut.

Potrivit unor estimări, în România există peste 400 de centre private de diagnostic cu diferenţe mari între jucătorii de top din Bucureşti şi restul centrelor private din ţară. Cele opt spitale deschise în cursul anului 2011 au adus venituri cumulate de peste 13 mil. euro în primele luni de funcţionare, arată datele centralizate de ZF, adică în jur de 3% din piaţa serviciilor medicale private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO