Mediafax.biz Exclusiv

Jamas, CD Media: Cred că România ar putea ajunge în cinci ani la o piaţă a jocurilor video de 50 mil. euro

21.11.2010, 12:29 21

"Cred că România ar putea ajunge în cinci anio piaţă de 50 milioane euro. O creştere anuală de cel puţin 15%este foarte plauzibilă", spune Jamas pentru BusinessMagazin.

Afacerile cu jocuri au urcat cu peste 5% anultrecut, până la 17 milioane de euro şi vor înregistra şi în 2010 unnou avans, depăşind 18 milioane de euro, cifră care include doarjocurile, nu şi consolele de jocuri.

Totodată, pe măsură ce comercianţii vor începesă-şi revină din criză, ar fi de aşteptat să crească şi numărulpunctelor de vânzare de jocuri.

În acest context, Jamas crede însă că cea maiimportantă schimbare va fi creşterea distribuţiei digitale dejocuri, poate chiar spre 20% în 2015.

Primul trimestru al acestui an a fost destulde dificil din punctul de vedere al vânzărilor de jocuri, pe fondulproblemelor întâmpinate de comercianţi, precum şi intrarea îninsolvenţă a multora dintre cei mici. Practic în România circa 20%din jocuri sunt vândute de firmele mici, urmate de retaileriispecializaţi şi de hipermarketuri, fiecare cu câte 25%, precum şide lanţurile de retail electroIT, cu 30% dinpiaţă.

"Acum câţiva ani, businessul CD Media se bazaîn proporţie de 40% pe vânzările magazinelor mici şi independente,dar acum a scăzut la 10%. Sunt însă în continuare companii care fac60% din afaceri cu astfel de retaileri, iar impactul crizei s-aresimţit indirect asupra lor", spune SpirosJamas.

El estimează pentru acest an afaceri cumulatede 32 de milioane de euro, cifră care va creşte în 2011 până la 35mil. euro, echivalentul a cel puţin 1,5 de mil. jocuri vândute înîntreaga regiune.

CD Media distribuie jocuri în Grecia,Bulgaria, Cipru, fostele ţări iugoslave şi România, prin BestDistribution, şi a inaugurat o filială şi în Turcia în urmă cu douăluni, numită Vivida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO