Mediafax.biz Exclusiv

Jidvei continuă investiţiile: 20 mil. € în trei ani

Jidvei continuă investiţiile: 20 mil. € în trei ani

Autor: Radu Racu

03.03.2011, 18:42 65

"Pentru perioada2010-2013 avem în derulare investiţii de peste 20 de milioane deeuro, din care 10 milioane de euro din fonduri europene.Investiţiile constau în replantarea a 412 hectare de viţă-de-vie,achiziţia de utilaje agricole şi construirea unei crame noi laTăuni (judeţul Alba - n. red.), modernizarea cramei de la Cernavodăşi sediul nou de birouri al Jidvei", au spus reprezentanţiicompaniei.

Marii producători de vin au continuat înultimii ani investiţiile în modernizarea cramelor şi replantarea deviţă-de-vie în ciuda scăderii consumului, cu rate cuprinse între 10şi 15%, în perioada 2009-2010.

Estimările pentru piaţa vinului din Româniaîn 2010 oscilau între 350 şi 400 de milioane de euro, în scădere dela valoarea de 450 de milioane de euro atinsă în anul 2007.Cei mai mari producătorilocali sunt Murfatlar, Jidvei, Cotnari şi Vincon.

Investiţiile anunţate de Jidvei continuă unalt program de investiţii de 30 de milioane de euro, derulat înperioada 2007- 2010, când jumătate din bani au reprezentat totfinanţare europeană.

Jidvei, principalul producător de vin dinTransilvania, vinde anual circa 10 milioane de sticle de vinconform estimărilor companiei. Vinurile de Jidvei suntcomercializate atât în hoteluri şi restaurante, cât şi însupermarketuri, hipermarketuri şi mici magazine, dar şi în magazinespecializate.

"Avem, astfel, o acoperire naţională şiîncercăm să ajungem la un număr cât mai mare de clienţi. Producemvinuri pentru toate canalele de distribuţie şi nu trebuie să neaxăm pe un singur tip", mai spun reprezentanţii Jidvei, care nu auoferit însă date despre dinamica vânzărilor de anultrecut.

În 2009, Jidvei SRL a înregistrat o cifrăde afaceri de 89 de milioane de lei (21 mil. euro), în scădere dela nivelul de 105 milioane de lei înregistrat în anul 2008,potrivit site-ului Ministerului de Finanţe.

În industria vinului investesc în principaloameni de afaceri români precum familia Dobronăuţeanu (Murfatlar),Claudiu Necşulescu (Jidvei), familia Jitea şi Constantin Buşcă(Vinexport Focşani), Sebastian Ghiţă (care deţine 300 de hectare deviţă-de-vie) sau Daniel Guzu.Există însă şi câţiva antreprenori străini, cum suntSergio Faleschini (Vinarte) sau Jean Valvis (DomeniileSâmbureşti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO