Mediafax.biz Exclusiv

Kathrein face 46 mil. euro din antene de comunicaţii

Kathrein face 46 mil. euro din antene de comunicaţii

Autor: Anca Barbulescu

09.02.2011, 18:21 73

Kathrein România, companie care produce antene decomunicaţii la Timişoara, estimează că va atinge în acest an ocifră de afaceri de 46,8 milioane de euro în 2011, în creştere cu5% faţă de anul precedent, când compania a raportat încasări de44,6 milioane de euro. Producătorul de echipamente este deţinut defirma germană Kathrein- Werke KG, care mai deţine în România şi unalt producător de echipamente de comunicaţii, denumitRomkatel.

"Creşterea este mai mică faţă deanii trecuţi, pe fondul unor investiţii pe care le avem în plananul acesta", spune Dan Tomin, directorul general al KathreinRomânia şi al Romkatel, făcând referire la avansul de 19%înregistrat anul trecut faţă de 2009, când afacerile companiei s-aucifrat la 37,5 mil. euro.

În prezent, producţia sedesfăşoară în şase unităţi unde lucrează 740 de angajaţi, iarcompania are în plan pentru acest an să construiască alte douăhale, în urma unei investiţii de şapte milioane de euro, sumă careinclude şi costul echipamentelor.

"Suprafaţa celor două unităţi noiva fi de 9.000 de metri pătraţi, comparabilă cu cea deja înfuncţiune", mai spune Tomin despre halele unde vor lucra altecâteva sute de angajaţi, cifră care depinde de mersul general alafacerii.

Capacitatea actuală de producţiese ridică la 300.000 de antene pe an, iar în luna decembrie aanului trecut, Romkatel a produs antena cu numărul unmilion.Antenele decomunicaţii mobile sunt fabricate în totalitate aici, pe baza unuidesign realizat în Germania.

Criza economică a avut totuşi un impactasupra afacerilor, pe măsură ce operatorii au redus investiţiile înechipamente şi servicii telecom, iar instituţiile statului român audiminuat şi ele proiecte precum acordarea multiplexelor digitale şiau făcut comenzi mai mici, lucru vizibil în special în2009.

Potrivit datelor de la MinisterulFinanţelor, Kathrein a avut în 2009 afaceri de 37 de milioane deeuro şi un profit net de 3,2 milioane de euro, iar Romkatel araportat afaceri de 10 milioane de euro, în scădere cu 18% faţă deanul precedent, şi un profit net de 0,6 milioane deeuro.

În 2009, Romkatel a câştigat licitaţiaorganizată de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii pentruachiziţionarea serviciilor de proiectare privind trecerea latransmisia digitală a programelor TV, un contract de 845.000 deeuro desfăşurat până în august anul trecut.

Kathrein România şi Romkatel produc laTimişoara antene de comunicaţii mobile, antene de broadcast şiantene de recepţie terestră pentru cablu TV. Obiectivul principalîl reprezintă însă antenele de comunicaţii mobile, care reprezintăpentru Kathrein peste 96% din volumul total alproducţiei.

În cazul Romkatel, cele mai vândute produseau fost antenele şi echipamentele Kathrein, cablurile Eupen şiinstrumentele de măsură ale companiei japoneze Anritsu.

Timişoara este al treilea cel mai marecentru de producţie hardware din România, unde activează în domeniu50 de firme cu afaceri totale de peste 163 de milioane de euro în2009 şi aproape 4.500 de angajaţi, potrivit unui raport alInstitutului de Tehnică de Calcul.

După Cluj şi Bihor, care reprezintă 60,6%,respectiv 11% din valoarea producţiei din ţară, judeţul Timişrăspunde pentru 9,6% din afacerile generate de fabricarea dehardware.

În ansamblu, valoarea a stagnat faţă de aniiprecedenţi, pe de-o parte pe fondul transformării filialeiAlcatel-Lucent din producător de hardware în furnizor de servicii,iar pe de altă parte din cauza scăderilor de 39% la EMS Flextronicsşi 37% la ETA2U, care nu au putut fi acoperite de stagnarea sauavansul înregistrat de alte firme producătoare de hardware dinjudeţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO