Mediafax.biz Exclusiv

Lactalis: Doar 2% din ce vindem aici este din import. Restul este produs în fabricile LaDorna

Lactalis: Doar 2% din ce vindem aici este din import. Restul este produs în fabricile LaDorna

Autor: Roxana Petrescu

07.07.2011, 18:35 287

Francezii mai spun că nu au planuri de restructurărisemnificative pe partea de producţie, după ce recent au închis ounitate de producţie a brânzei Cottage din Suceava.

Acestea sunt printre primele elemente destrategie comunicate oficial de reprezentanţii Lactalis la aproapetrei ani de la preluarea grupului LaDorna de la omul de afaceriJean Valvis.

În aprilie 2008, Lactalis a preluatoperaţiunile LaDorna printr-o tranzacţie evaluată la acel moment la70-90 de milioane de euro, asigurându-şi astfel una dintrepoziţiile fruntaşe pe piaţa locală a lactatelor.

"În ciuda scăderii înregistrate de piaţa delactate din România, compania noastră estimează o creştere de 10%în 2011 comparativ cu anul precendent.De altfel, de la momentul achiziţiei,LaDorna a avut o evoluţie ascendentă pe piaţa locală, cota sa depiaţă crescând de la an la an", spune Dorel Radu, directorulgeneral al Lactalis România.

Potrivit datelor furnizate de companie, în2010 Dorna Lactate, principala companie a grupului LaDorna, a avutafaceri de circa 39 mil. euro, în creştere cu 6% comparativ cu2009.

În acest moment, produsele LaDorna suntrealizate în 5 unităţi, dintre care patru sunt localizate înregiunea de nord a ţării. O unitate este amplasată în localitateadobrogeană Mihail Kogălniceanu. Aici este fabricată telemeauaLaDorna, produs cu volume de vânzări în creştere cu peste 20% anualîn ultimii trei ani, potrivit datelor companiei.

Fără schimbări majore

Reprezentantul LaDorna spune că intenţiagrupului nu este aceea de a face schimbări majore în lanţul deproducţ ie, deşi o unitate din Suceava unde se fabrica brânzaCottage a fost închisă recent, utilajele fiind mutate înPolonia.

"98% din produsele LaDorna sunt fabricate înRomânia, doar 2% fiind produse în alte ţări.Cei 2% includ, în principal, brânza Cottage,produsele ultra-fresh fabricate în Polonia şi brânza Feta produsăîn Grecia. Pentru segmentul de brânză Cottage, echipamentul deproducţie a fost recent relocat în Polonia, unde cererea pentruacest produs este semnificativ mai mare, în timp ce în Româniabrânza Cottage reprezintă un segment de nişă. Nu ne propunem săoperăm schimbări majore în procesul de producţie." El nu a precizatcare a fost dinamica numărului de angajaţi din grupul LaDorna încei trei ani de când producă torul de lactate a intrat în structuraLactalis. Cu toate acestea, potrivit datelor disponibile peMinisterul Finanţelor, în 2008 companiile Dorna SA şi DornaLactate, cele mai importante din grupul LaDorna, aveau peste 1.000de angajaţi, iar cele mai recente date din partea Lactalis arată cănumărul actual al angajaţilor din grupul LaDorna este de 800 deoameni.

10 ţări cu brand LaDorna

Pe de altă parte însă, Radu spune căîncepând cu anul 2009, brandul LaDorna a ajuns să fie prezent pezece pieţe externe. "Începând din 2009, Lactalis România a începutsă exporte produse lactate în peste 10 ţări, incluzând Polonia,Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Grecia, Ungaria, Cehia,SUA, Serbia şi Bulgaria. Principalele produse pe care le exportămîn aceste ţări sunt lapte, brânză, smântână fermentată, brânzătopită şi caşcaval, toate fiind exportate sub brandul LaDorna", amai precizat şeful Lactalis România.

Totodată, unităţile din România au intrat încircuitul internaţional al Lactalis, acestea fiind folosite pentruproducerea unor branduri aşa cum ar fi brânza President.

"Încă din momentul achiziţiei, brandurileinternaţionale de top din portofoliul Lactalis au început să fieproduse în fabricile din România. În acest moment, în Româniaproducem sub brandul President smântâna UHT şi brânză topită,ambele pentru export, iar brânza topită este distribuită şi pepiaţa locală. Vom continua să dezvoltă m producţia locală subbrandul President", a conchis şeful Lactalis România.

Lactalis se afla pe locul cinci în topulproducătorilor de lactate în 2010, după Danone, FrieslandCampina,Albalact şi Hochland, după cum arată clasamentul întocmit de ZFpentru anuarul Cei mai mari jucători din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO