Mediafax.biz Exclusiv

Libanezii au afaceri de două miliarde de euro în România

Libanezii au afaceri de două miliarde de euro în România

Autor: Adelina Mihai, Ioana David

17.03.2011, 10:32 378

Wael El Ghadban,45 de ani, un executiv de origine palestiniano-libaneză carelocuieşte în Bucureşti, a venit în România în urmă cu 28 de ani,când a fost admis ca student în primul an la Facultatea deAutomatică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Înprezent, el conduce un business de peste 300 de milioane de europrin intermediul firmei Top Brands Distribution, un jucător de toppe piaţa distribuţiei de bunuri de larg consum.

"Limba română a fost la început singurulimpediment pentru a mă integra şi pentru a fi mai aproape decolegii de facultate. Deşi mi-a fost destul de greu în primeleluni, mi-am impus să învăţ foarte repede limba română, iar într-unan am reuşit să ajung la un nivel foarte bun de cunoaştere alimbii", spune acţionarul Top Brands Distribution. În prezent, ellocuieşte la Bucureşti împreună cu soţia sa - Wassila - denaţionalitate palestiniană şi are 4 copii, trei fete şi unbăiat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului,în România există peste 1.400 de firme cu acţionariat libanez, careau peste 10.000 de salariaţi. Cele 1.400 de firme au avut venituriîn 2009 de 6 mld. lei (1,3 mld. euro), conform RegistruluiComerţului, dar lor li se adaugă firme controlate de investitori deorigine libaneză, care administrează însă companiile prin firmeînregistrate în Cipru, Olanda sau Marea Britanie.A&D Pharma apare cuacţionari olandezi, Interbrands cu acţionari britanici, la fel caşi Top Brands Distribution. Astfel de companii mai rulează celpuţin 800 mil. euro - 1 mld. euro în România.

"Lucrez de mai bine de zece ani cu o echipăstabilă şi nu cred că aş mai putea trăi în altă ţară. Ca să fiu maiaproape de România, mi-am ales naş de origine română, dar am şifini români", a mai spus El Ghadban.

Violenţele din Egipt, urmate de cele dinLibia şi Maroc ţin cu sufletul la gură şi comunitatea arabă dinRomânia, cu toate că la nivel local cei mai mari investitori dinlumea arabă sunt din Liban, ţară care nu a fost afectată deproteste sau mişcări de stradă.

Cel mai mare business local în care existăacţionari de origine libaneză este grupul farmaceutic A&DPharma, o companie de tip holding, înregistrată în Olanda, caredeţine cea mai mare parte a activităţilor în România.

Trei dintre acţionarii A&D Pharma -Michel Eid, Roger Akoury şi Walid Abboud - sunt de originelibaneză, în timp ce un altul, Ludovic Robert, este francez, eiputând fi consideraţi cei mai puternici antreprenori din industrialocală a medicamentelor. Cu o cifră de afaceri de 482 mil. euro înprimele nouă luni ale anului trecut, A&D Pharma este cel maimare grup farma, care reuneşte distribuitorul Mediplus, reţeaua defarmacii Sensiblu, o divizie de sales & marketing şi clinicileAnima.

Deşi sunt printre cei mai puterniciantreprenori din România, ei sunt extrem de discreţi, primele pozeapărând abia în raportul anual al companiei aferent anului 2009.După ce s-au cunoscut în timpul studiilor din Franţa (cei trei aude altfel dublă cetăţenie, franceză şi libaneză), au decis că vorsă investească în state din fostul bloc comunist pentru că ofereaumai multe posibilităţi, iar în 1994 au pornit cu 20.000 de dolariceea ce astăzi este cel mai mare grup din industria locală demedicamente. Ei au dezvoltat şi businessuri în regiune, ca deexemplu distribuitorul Arishop din Bulgaria sau Ozone, cu afaceriîn mai multe state. Arishop şi filialele Ozone au fost integrate înA&D Pharma, în timp ce brandul de medicamente Ozone a fostpreluat de către producătorul Labormed.

Însă acţionari care să provină din ţărilearabe şi care au dezvoltat businessuri de milioane de euro înRomânia există în diverse domenii. Spre exemplu, grupul Saudi Oger,fostul proprietar al Zapp, a cumpărat în anul 2010, prin TurkTelekom, compania locală Euroweb - un furnizor de servicii decomunicaţii pentru clienţii business şi pentru alţi operatoritelecom. Euroweb are afaceri anuale de aproximativ 10 milioane deeuro, iar grupul Saudi Oger are sediul central în Arabia Saudită şieste controlat de familia fostului premier libanez RaficHariri.

De ce au venit înRomânia

Libanul este o ţară mică, cu aproape 3milioane de locuitori, însă mult mai mulţi cetăţeni libanezi (între10 şi 15 milioane de locuitori) au plecat în urmă cu 50 de ani înSUA, în Mexic sau în Brazilia, este de părere profesorul BahaEddin, care a spus să un procent de 60% din populaţia din Libaneste - paradoxal - creştină.

Totuşi, numărul libanezilor care au venit înRomânia este destul de mic - 1.500 de oameni - comparativ cu altestate.

"Libanezii emigrează în primul rând dincauza instabilităţii politice, dar şi din cauză că statul a fostafectat de mai multe războaie civile de-a lungul timpului. ÎnRomânia nu sunt mulţi libanezi comparativ cu cei aflaţi în alteţări, cum ar fi Franţa sau Brazilia", a explicat profesorul SamerBahaeddin.

De altfel, războiul civil (1975-1990) a dusLibanul într-o gravă criză politică şi de securitate, legată deîmpărţirea puterii între majoritate şi opoziţie.

"Libanezii sunt foarte reuşiţi din punctulde vedere comercial, ei provenind din rândul fenicienilor,civilizaţie recunoscută pentru că a desfăşurat primele activităţide comerţ din lume", a mai spus profesorul arab născut înSiria.

Anual, la facultăţile cu specializare delimbă arabă se înscriu câte 50-60 de studenţi, în timp ce cursuride arabă există şi la unele grădiniţe private. De ce vor însăromânii să înveţe această limbă?

"Mulţi se angajează pe la ambasade, laMinisterul de Externe, la diferite companii cu capital arab sau îndomeniul traducerilor sau notariat. Însă am avut foarte mulţistudenţi care au plecat să se angajeze în ţările arabe: o studentăs-a angajat recent ca stewardesă în Qatar, o altă fostă studentăeste în prezent asistentă medicală la un spital din Dubai, iaraltcineva are o companie de medicamente în Sudan", a mai spusBahaeddin.

Profesorul Bahaeddin, 40 de ani, estecetăţean român de origine arabă, născut în Siria, este căsătorit cuo româncă şi are doi copii. El este profesor de şapte ani la şcoalaEcho, vorbeşte la perfecţie limba română şi este traducătorautorizat de limbă arabă, română şi engleză. El a trăit până lavârsta de 19 ani în Siria, după care a stat 3 ani în Cehia, dupăcare a venit în România.

Între cei mai mari 100 deexportatori

Investitorii libanezi sunt extrem deputernici şi în industria deşeurilor metalice, doi dintre cei maimari 100 de exportatori din România în 2010 fiind companiispecializate în deşeuri şi deţinute de acţionari libanezi: RematCălăraşi şi Metalrom, companii cu afaceri de sute de milioane delei în 2009. Şi în industria cărnii, grupul Caroli, controlat defamilia El Solh, a reuşit să intre în top 3 procesatori, mai alesdupă ce acţionarii de origine libaneză au semnat o fuziune cufiliala locală a grupului Campofrio.

Însă nu numai oamenii de afaceri de originelibaneză au afaceri mari în România, deşi formează o comunitate debusiness destul de puternică. Dacă la nivel mondial investiţiilelibiene depăşesc 80 de miliarde de dolari, iar acţionari dinaceastă ţară se regăsesc în structurile băncii UniCredit sau aleechipei de fotbal Juventus Torino, în România, sunt înregistratedoar 42 de companii cu capital libian, după cum arată dateleRegistrului Comerţului.Mai mult chiar, cele 42 de companii au doar 49 deangajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO