Mediafax.biz Exclusiv

Mihai Anghel a luat 2,5 mil. euro de la BCR ca să cumpere teren agricol. “De acum deţinerea terenului este o problemă de securitate a investiţiei”.

Mihai Anghel a luat 2,5 mil. euro de la BCR ca să cumpere teren agricol

Autor: Gabriel Razi

29.09.2011, 18:35 530

Noi nu vom fi cu adevărat fermieri atât timp cât nu deţinem în mod real terenul pe care îl muncim.

Consider că aceasta este principala problemă a fermelor mari. Au teren închiriat, iar acest lucru generează un mare pericol, oricând poţi rămâne fără obiectul muncii", a explicat Mihai Anghel, fară să precizeze ce suprafaţă de teren agricol ar putea achiziţiona.

Cu aceşti bani omul de afaceri şi-ar putea extinde exploataţiile agricole cu circa 2.500 de hectare de teren, având în vedere un preţ mediu de circa 1.000 de euro pe hectar, potrivit anunţurilor de vânzare postate pe internet.

În total prin companiile sale Mihai Anghel exploatează circa 25.000 de hectare de teren agricol în judeţul Dolj.

"Noi deţinem aceste terenuri în administrare însă sunt destui mici proprietari care vor să vândă. Ne uităm atât la terenuri pe care le avem deja în exploatare, cât şi la suprafeţ e pe care nu le lucrăm noi", a spus producătorul.

Mai mult Mihai Anghel a obţinut de la BCR şi o majorare a liniei de credit cu ajutorul căreia îşi finanţează activităţile curente cu 30%, de la 4 milioane de euro la 5,3 milioane de euro, potrivit unor informaţii publicate în Monitorul Oficial.

"Aceşti bani fac parte din linia de credit pe care o avem deschisă de mai mulţi ani la BCR. Sumele se vor duce în înfiinţarea noilor culturi pentru anul agricol viitor." Recent atât Mihai Anghel, cât şi alţi producători agricoli mari din România precum Adrian Porumboiu sau Culiţă Tărâţă au subliniat că seceta din această toamnă le va majora costurile de înfiinţare a culturilor pentru 2012.

A mai luat credite de la BCR

Acestea nu sunt primele credite la care apelează Anghel, în trecut omul de afaceri contractând tot de la BCR finanţări atât pentru achiziţia de cereale, cât şi pentru investiţ ii în echipamente.

Spre exemplu în 2010 omul de afaceri a luat circa 14 milioane de euro pentru achiziţia de cereale, iar în 2010 companiile sale au obţinut o sumă similară pentru reînnoirea stocurilor de cereale. Mihai Anghel este unul dintre cei mai mari pro ducători agricoli din România, acesta obţinând în această toamnă 66.000 de tone de grâu, în creştere cu 20% faţă de 2009.

Per total, anul agriol curent a fost unul dintre cei mai buni din istoria recentă pentru producătorii români.

Recolta de grâu s-a ridicat la 8 milioane de tone, în creştere cu 40% faţă de 2010, în timp ce producţia de porumb a atins 10,4 milioane de tone, mai mult cu o treime faţă de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO