Mediafax.biz Exclusiv

Molnar, RBS Bank: Frânarea creşterii economice din trimestrul patru a fost peste aşteptări

Autor: Gabriel Razi

07.03.2012, 12:33 145

Molnar mai spune că în cazul industriei, unde contribuţia la creşterea economică a coborât între T3 şi T4 de la 4,8% la 2%, declinul a fost luat în calcul pe baza indiciilor venite de pe pieţele externe, unde cererea a dat semne de fragilitate.

"Frânarea creşterii economice din trimestrul patru la 1,9% de la 4,4% a fost determinată în mare măsură de scăderea rezultatelor din agricultură", explică Cătălina Molnar, care adaugă că declinul a fost peste aşteptări.

România a încheiat trimestrul trei din 2011 cu o creştere economică de 4,5%, avans asigurat într-o mare măsură (22%) de recoltele record de cereale, însă şi de preţurile mari ale materiilor prime agricole precum grâul sau porumbul.

Produsul Intern Brut s-a redus în ultimul trimestru al anului trecut cu 0,2% faţă de trimestrul anterior şi oferă primele indicii şi despre cum a evoluat economia în primele luni ale acestui an.

În ultimele patru luni ale anului cel mai important plus a fost asigurat de sectorul construcţiilor, respectiv 5,7% din creştere. Fermierii au strâns anul trecut în hambare circa 7 milioane de tone de grâu, 11,4 milioane de tone de porumb, 2 milioane de tone de floarea-soarelui şi aproape 1 milion de tone de seminţe de rapiţă.

Acestea au fost şi cele mai bune producţii din ultimii cinci ani. În bani, aceste recolte valorează circa 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere cotaţiile de pe bursele internaţionale.

Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO