Mediafax.biz Exclusiv

Molnar, RBS: Dacă riscurile de ieşiri de capital se vor materializa, BNR ar putea accepta mai departe acest compromis privind o monedă mai slabă

Autor: Razvan Voican

22.11.2011, 14:00 301

"Dacă riscurile de ieşiri de capital se vor materializa, BNR ar putea accepta mai departe acest compromis privind o monedă mai slabă într-un context internaţional mult deteriorat, însă buffer-ul important constând în rezerva valutară va fi folosit, aşa încât impactul final ar putea să nu fie atât de mare ca pe alte pieţe din regiune", a spus Molnar.

Deprecierea leului a continuat luni pe piaţa valutară, iar cursul oficial calculat de BNR a urcat la 4,3608 lei, apropiindu-se de maximul istoric de 4,3688 lei/euro înregistrat în vara anului trecut.

Slăbirea monedei s-a accentuat în ultimele săptămâni, când au ieşit la iveală noile nevoi de capital suplimentar ale băncilor din zona euro şi când ieşirile de capital de pe piaţă s-au accentuat.

Cu toate acestea, leul nu a scăzut atât de mult în raport cu euro comparativ cu alte monede importante din regiune precum coroana cehă, zlotul polonez sau forintul maghiar.

În acelaşi timp, estimările privind evoluţia cursului în perioada următoare diferă de la o bancă la alta.

Erste crede că euro s-ar putea stabiliza în jurul nivelurilor actuale, prognozând un curs de 4,35 lei/euro şi în martie 2012, în timp ce ING crede că au crescut şansele ca euro să treacă de 4,40 lei în viitorul apropiat, iar Société Générale vorbeşte despre un interval cuprins între 4,35 şi 4,40 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO