Mediafax.biz Exclusiv

Molnar, RBS: Pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate construcţiile au avut o influenţă pozitivă la creşterea economică

Autor: Claudia Medrega

16.11.2011, 14:10 71

În acelaşi timp, ea remarcă evoluţia agriculturii, peste scenariul avansat de bancă, precum şi o creştere pozitivă a industriei (similară cu cea din T2) încurajată de cererea externă.

"Pentru prima oară în ultimii doi ani şi jumătate sectorul construcţiilor a avut o influenţă pozitivă la creşterea economică care trebuie însă să fie percepută ca fiind datorată efectului de bază de anul trecut", crede Molnar.

Potrivit Comisiei Naţionale a Prognozei, anul viitor, în sectorul construcţiilor, lucrările noi îşi vor relua creşterea după trei ani consecutivi de scădere, iar lucrările de reparaţii capitale vor creşte cu 11,5%, într-un ritm puţin mai accelerat decât în 2011. Pe tipuri de construcţii, clădirile nerezidenţiale vor creşte cu 4,4%, faţă de 4,2%, cât se estimează pentru 2011.

Economia a crescut în primul trimestru al lui 2011 cu 1,7% faţă de T1 2010, în cel de-al doilea cu 1,4% şi cu 4,4% în trimestrul al treilea pe serie brută. În termeni ajustaţi sezonier, creşterea economică faţă de trimestrul trei din 2010 a fost de 4,5%.

Potrivit şefului statului, speranţa este ca în ultimul trimestru economia să crească cu 2,5 procente, ceea ce ar duce creşterea economică pe tot anul la peste 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO