Mediafax.biz Exclusiv

Multinaţionalele au majorat deja salariile cu 6%.

Multinaţionalele au majorat deja salariile cu 6%.

Autor: Adelina Mihai

04.08.2011, 18:38 681

Am observat ca tendinţă principală căpachetele salariale la nivel de top management au fost mai mari înmedie cu 3%, iar angajaţii din funcţiile de execuţie au beneficiatde majorări de până la 7% la salarii. Totodată, dacă anul trecutuna din trei companii nu a operat deloc creşteri salariale,procentul a scăzut anul acesta la 10%, maxim 15%", spune OanaDatki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţalocală al Mercer.

Studiul realizat de Mercer a avut uneşantion de 150 de companii (din care 90% sunt multinaţionale) careactivează în sectoare precum FMCG, producţie, industrie grea,industrie auto şi IT.

"Este adevărat că salariile au crescutanul acesta şi în rândul angajaţilor de la Cetelem. Au fostcreşteri salariale generale, aplicabile tuturor angajaţilor, înfuncţie de rezultatele dobândite în urma evaluărilor", a spus IrinaStoian, directorul de resurse umane al companiei de credite deconsum Cetelem România, care numără în prezent peste 920 deangajaţi.

Şi firma de asigurări ING Asigurări deViaţă a majorat anul acesta salariile angajaţilor cu 6%, la fel caîn 2010, după ce în 2009 a stopat creşterea salariilor.

Plus 3% labonsurile de performanţă

Procentul de creştere cu 6% a fostaplicat la bugetul total de salarii, însă majoritatea companiilorau acordat creşteri salariale diferenţiate în funcţie deperformanţa angajaţilor. Numai în companiile mari din producţie,unde există sindicate puternice, s-a putut negocia o creşteresalarială generalizată, aplicabilă tuturor angajaţilor. Deşicreşterile salariale totale au fost mai mari decât anul trecut,angajaţii nu au reuşit să-şi atingă obiectivele în proporţie de100%, pentru a primi bonusurile maxime.

"Salariul reprezintă 70 - 80% dintotalul pachetului de beneficii acordat unui angajat, la care seadaugă alte venituri garantate fixe - bonuri de masă, prime dePaşte şi de Crăciun, prime de concediu - şi bonusurile variabile,în funcţie de performanţă. Aceste bonusuri de performanţă au avut oevoluţie mai slabă anul acesta, pentru că angajaţii nu au reuşitsă-şi atingă ţintele în proporţie de 100%, iar la partea debonusuri creşterea a fost de numai 2-3% faţă de anul trecut", aadăugat Datki.

Salariul mediu net a crescut cu 3,5% înluna iunie a acestui an comparativ cu luna iunie din 2010, ajungândla 1.472 lei (350 euro), potrivit datelor publicate ieri deInstitutul Naţional de Statistică. Cu toate acestea, mediasalariilor medii nete din primele şase luni ale acestui an a fostcu 1% mai mare faţă de media salariilor medii înregistrată înperioada similară din 2010.

În 2012,salariile vor creşte tot cu 6%

Principalul motiv pentru carecompaniile au decis majorarea bugetelor salariale a fostreprezentat de rezultatele de business, pentru că aceasta esteunica modalitate de susţinere a unei creşteri de buget.

"Nu cred că vom mai ajunge vreodată lacreşterile salariale din 2007 - 2007, când majorările salariale aleangajaţilor români ajungeau la 12 - 14%. În retail erau creşterichiar de 20%, pentru că se deschideau firme noi, unelemultinaţionale se extindeau şi era bătaie pe aceiaşi oameni, încondiţiile în care consumul creştea", a mai spus Datki. În ţăriledin Europa de Vest, adică în economiile stabile, creşterilesalariale nu au depăşit niciodată 3-4%. Anul acesta, cele mai maricreşteri s-au observat în Ucraina sau Rusia, unde salariile s-aumajorat cu 9-10%.

"Pe lângă bugetele salariale,majoritatea companiilor din România au dezgheţat şi bugetele derecrutare şi training, datorită rezultatelor economice mai bune.Pentru anul viitor se preconizează o creştere cu 6% a salariilor",a explicat Datki.

Specialiştii spun însă că acestecreşteri de 6% nu ajută la depăşirea condiţiei României de a fi unadintre ţările cu cea mai mică putere de cumpărare, pentru cămajorările salariale nu au putut să acopere inflaţia de peste 8%anul trecut.

Totuşi, companiile au continuat săreducă din costurile cu angajaţii anul acesta şi au redus numărulde maşini de serviciu acordate angajaţilor.

"A scăzut numărul angajaţilor eligibilipentru a primi maşini de serviciu. Companiile se concentreazăfoarte mult pe identificarea şi sporirea unor beneficii ieftine,care să compenseze partea financiară. Pachetele medicale sunt dince în ce mai complexe, iar în IT oferirea unui program de lucruflexibil este o practică foarte populară", a mai spusDatki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO