Mediafax.biz Exclusiv

Nemţii de la Gothaer vor să cumpere firma de asigurări a fostului preşedinte al Omniasig, Constantin Toma

Autor: Ciprian Botea

08.01.2012, 18:52 471

Oficialii Gothaer au confirmat că sunt interesaţi să intre pe piaţa locală a asigurărilor şi că poartă discuţii în acest sens, dar nu au precizat ce ţinte de achiziţii au în vedere. Sursele citate precizează că, de fapt, nemţii ar purta negocieri cu două companii locale de asigurări.

"Ne uităm foarte atent la piaţa românească şi purtăm negocieri. Discuţiile sunt însă într-o fază incipientă, aşadar nu putem oferi mai multe detalii", a declarat pentru ZF Martina Fassbender, purtătorul de cuvânt al Gothaer.

FT Deutschland, varianta în limba germană a cotidianului Financial Times, susţine într-un articol publicat la sfârşitul lunii trecute că există astfel de ne gocieri şi citează surse din piaţa germană a asigurărilor.

Gothaer, un asigurător cu o istorie de aproape 200 de ani, a avut până recent o prezenţă discretă în afară pieţei de origine - Germania, dar se află în prezent într-un proces de extindere în Europa Centrală şi de Est.

"Interesul Gothaer pentru piaţa românească este parte a strategiei noastre de extindere în ţările din Europa Centrală şi de Est, care au un potenţial de creştere ridicat", a mai spus Fassbender.

Nemţii au cumpărat la sfârşitul anlui 2010 Polskie Towarzystwo Ubezpieczen (PTU), unul dintre primii zece asigurători polonezi, şi declarau în acel moment că şi alte pieţe din regiune, inclusiv România, arată promiţător.

Gothaer intră pe o piaţă cu o concurenţă foarte strânsă, unde marii asigurători europeni precum Allianz, ING, Generali sau Vienna Insurace Group (VIG) sunt prezenţi de ani buni. Piaţa locală de asigurări a continuat totuşi să atragă nume importante şi în ultima perioadă, inclusiv Groupama şi AXA.

Strategia Gothaer de a-şi extinde afacerile în ţările emergente din Europa s-a conturat după ce mai multe încercări de a-şi consolida businessul din Germania prin fu ziuni şi achiziţii au eşuat.

Platinum este o companie de talie mică pe plan local, cu afaceri de circa 11 milioane de lei (2,6 mil. euro) în primele nouă luni din 2011, dar tranzacţia este interesantă pentru germani şi din perspectiva asigurărilor obligatorii de locuinţe.

Platinum este unul dintre acţionarii principali ai PAID, compania care emite poliţele obligatorii de locuinţe.

Compania a intrat pe piaţă în 2006 sub numele de Clal, fiind parte a grupului israelian cu acelaşi nume.

Strategia israelienilor de a propulsa firma în primii zece asigurători locali nu a avut succes în ciuda investiţiilor de zeci de milioane de euro, iar societatea a fost vândută în 2009 către un grup de investitori, numele acesteia fiind schimbat în urmă cu doi ani în Platinum.

După mai multe schimbări de acţionariat în ultimii doi ani, compania a fost preluată integral de Constantin Toma în vara anului trecut, după plecarea din poziţia de preşedinte al Omniasig, companie pe care o condusese timp de 16 ani. O companie de asigurări este evaluată ca multiplu de prime brute subscrise. Astfel, dacă Platinum ar fi evaluată de 1-1,5 ori din primele subscrise în 2010, valoarea tranzacţiei ar fi cuprinsă între 3 şi 4 milioane de euro. Firmele de asigurări se vindeau şi la 200% din afaceri în anii de boom, dar cotaţiile au mai scăzut pe fondul crizei.

Nu există date privind preţul plătit de Constantin Toma în vară pentru cele 75% din acţiuni pe care nu le deţinea, dar în 2009 israelienii de la Clal au vândut compania pentru numai 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO