Mediafax.biz Exclusiv

Noul proprietar al KBC Consumer Finance: Facem doar gestiunea portofoliului

Autor: Liviu Chiru

17.06.2011, 09:40 891

"KBC Consumer Finance a fost preluată înurma unui proces de due-diligence, ca o operaţiune viabilă.Evaluarea s-a făcut pe baza actualizării veniturilor viitoare",spune Bogdan Mănăilă, directorul general pentru România al AssetPortfolio Servicing (APS). El nu a precizat preţul plătitbelgienilor, care a fost însă de ordinul milioanelor de euro,pentru un portofoliu de credite de circa 50 de milioane deeuro.

"Deocamdată ne ocupăm exclusiv de gestiunea portofoliuluiexistent", spune Mănăilă.

Înmai KBC Consumer Finance a fost redenumită în APS Consumer FinanceIFN. BNR, care are atribuţii în supravegherea activităţiiIFN-urilor, a fost notificată în privinţa schimbăriiacţionariatului şi a managementului companiei.

Mănăilă conduce personal şi APS Consumer Finance IFN. Grupulbelgian KBC, puternic afectat de criza financiară din 2008-2009, adecis încă de anul trecut să iasă de pe piaţa locală. După ceparticipase fără succes la licitaţia pentru privatizarea BCR în2005, KBC a investit circa 100 de milioane de euro în 2007 pentru acumpăra o societate de leasing, un broker de asigurări şi a punebazele societăţii de credite de consum.

Din 2009 KBC suspendase vânzările societăţii de credite deconsum, concentrându-se asupra gestiunii portofoliului. APS, partea grupului slovac Slavia Capital, are în administrare pe plan localun portofoliu de circa 150 de milioane de euro. Suma reprezintăcreanţele cu probleme cumpărate de la bănci, instituţii financiarenebancare (IFN) sau companii de telecomunicaţii şi nu includeportofoliul preluat de la KBC.

Piaţa cumpărării de creanţe cu probleme a fost anul trecut decirca 540 de milioane de euro, potrivit datelor Asociaţiei deManagement al Creanţelor Comerciale, care reuneşte principaliijucători din domeniu. APS nu este însă membră a asociaţiei. Piaţatotală a recuperării de creanţe (inclusiv adminis trarea de creanţecu probleme faţă de clienţi companii sau individuali) a fost deaproape 1,7 miliarde de euro.

APS mai are operaţiuni similare în Cehia,Polonia,Serbia, Ucraina şi a intrat recent şi pepiaţa din Ungaria.

Slovacii operează pe piaţa locală din 2007, având însă până anulacesta o prezenţă destul de discretă. Pe piaţa managementului decreanţe cu probleme cei mai vizibili jucători sunt Coface, EOS KSIsau Kruk. APS este însă prima companie specializată în managementulactivelor cu probleme care preia integral operaţiunile unui jucătorcare iese de pe piaţă.

Peplan local, APS are activităţi de colectare (prestând servicii decall-center pentru clienţii săi), executare silită şi reposesie debunuri, operând cu o echipă de 58 de oameni.

Piaţa preluării de creanţe se dezvoltă încet

"Piaţa nu s-a dezvoltat rapid şi nici nu o va face de o manierăbrutală. Este de aşteptat ca băncile şi IFN-urile să facă oajustare fină a portofoliilor, în care lucrurile să evoluezediscret.Când scoţi ceva din portofoliu,trebuie să înlocuieşti, altfel pierzi cotă de piaţă", spuneMănăilă.

Îngeneral, băncile scot la licitaţie creditele neperformante înpachete de 30 - 50 până la 70 de milioane de euro. De obicei suntvândute creditele de consum, fără garanţii reale. În schimb,bancherii evită să cedeze creditele garantate cu ipoteci, preferândsă se ocupe de recuperare fie prin departamente interne, fie prinsubsidiare specializate.

"Creditele negarantate sunt preluate de la bănci la 5%-8% dinvaloarea nominală. Rata de succes la recuperare este între 15% şi20%, însă depinde de mulţi factori. Când întârzierile la platădepăşesc 540 de zile şi urcă spre 700 de zile, rata de recuperaretinde către zero", spune Mănăilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO