Mediafax.biz Exclusiv

Pambac Bacău: Gradul mic de îndatorare ne permite să creştem. Ne uităm şi la achiziţii

Pambac Bacău: Gradul mic de îndatorare ne permite să creştem. Ne uităm şi la achiziţii

Autor: Gabriel Razi

27.06.2011, 19:02 404

"Pambac aînceput anul 2010 fară nicio datorie pe termen mediu şi lung, cuoperaţiunile, structura şi portofoliul de produse restructurate,focusul fiind menţinerea şi dezvoltarea cotelor de piaţă", explicăAlin Giurea, preşedintele şi directorul general alPambac.

În ultimii trei ani compania a rambursatcreditele astfel încât la jumătatea anului 2009 acestea erauplătite în proporţie de 90%, ceea ce-i permite şefului Pambac să segândească din nou la creşterea cifrei de afaceri şi chiar laachiziţii.

"Suntem interesaţi în continuare dedezvoltare prin achiziţii, însă nu excludem nici dezvoltareaorganică, proiectele puse în stand-by odată cu venirea crizeieconomice putând fi reluate oricând".

În primele cinci luni din acest an afacerilePambac au înregistrat un avans de 22% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, o evoluţie chiar mai bună decât estimările iniţiale,astfel că investiţiile în forţa de vânzări şi în logistică redevinprioritare pentru producătorul băcăuan.

"Având în vedere că investiţiile în dotareatehnologică sunt stopate pentru moment, investim cu prioritate îndezvoltarea de produse şi branduri noi, în întărirea forţei devânzări şi logistică."

În aceste condiţii, antreprenorul românsperă că în acest an creşterile vor fi aduse de pastele făinoase,unde consumul din România este cu un tempo în spatele celui dinvestul Europei.

"Consumul va creşte fară evoluţiispectaculoase, însă ar putea avea loc evoluţii interesante pentruanumite produse precum pastele făinoase unde consumul mediu anualeste la noi de 2,5 kg/capita faţă de media europeană de 6kg/capital.Există încontinuare loc pentru inovare şi dezvoltare."

În privinţa extinderii reţelei proprii de retail, Pambac nuintenţionează în acest an să facă mari schimbări. Alin Giurea spunecă firma nu intenţionează să deschidă un alt magazin pe lângă cele14 deţinute în prezent în Bacău pentru că aşteaptă să vadărezultatele unui alt proiect din retail al companiei.

"În 2010 am demarat un proiect prin careintenţionam achiziţionarea şi amplasare unui număr de până la 300de chioşcuri unde vom vinde produse de panificaţie. Suntem în fazade evaluare a rezultatelor în primele cinci unităţi."

Cu toate că reţeaua proprie de retail artrebui să îi asigure un cash-flow constant, Alin Giurea se aratăhotărât să nu pună în pericol în niciun fel creşterea afacerilor caurmare a facturilor neplătite atât de clienţii interni, cât şi decei externi.

"În perioada următoare continuăm să urmărimcu mare atenţie modul în care se desfăşoară colaborarea cu fiecarepartener intern sau extern, pe primul plan fiind siguranţaîncasărilor."

Pe o piată evaluată la 1,3 miliarde de euro,Pambac Bacău intră în competiţie cu jucători precum TitanBucureşti, Dobrogea Grup, Vel Pitar sau Boromir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO