Mediafax.biz Exclusiv

Piaţa serviciilor medicale private rămâne „pe val“ şi anul viitor, după un plus de 15%

Autor: Ioana David

16.11.2010, 10:27 16

"Cel mai probabilva fi o creştere de două cifre a pieţei, luând în calculinvestiţiile anunţate de cei mai mari jucători şi de ritmulînregistrat până acum. Nu cred că vor fi segmente care săînregistreze scăderi, însă vor exista anumite sectoare care nu voravea o creştere mai mare de 5-8%. Un exemplu este stomatologia,care, per total, nu va avea o creştere semnificativă", a spusWargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea (CMU), care înprezent mai are un pachet minoritar.

Potrivit datelor firmei de cercetare PMR,piaţa serviciilor medicale private este estimată în 2010 la 420mil. euro, în creştere cu 13% comparativ cu 2009. Două dintreparticularităţile industriei au fost numărul şi valoareatranzacţiilor derulate.

O scurtă trecere în revistă a principalelorevenimente arată că de la sfârşitul anului 2009, de când SGAM apreluat acţiuni la MedLife, valoarea cumulată a tranzacţii lor asărit de 70 mil. euro. Cel mai activ a fost fondul de investiţiiAdvent Internaţional, care în primăvară a preluat CMU, iar ulteriora bătut palma şi cu acţionarii Euroclinic. Tot anul acesta, MedLifea preluat 80% din acţiunile Policlinicii de Diagnostic Rapid dinBraşov pentru 3,5 mil. euro. În contextul acestor tranzacţii şi alritmului de creştere susţinut, despre piaţa serviciilor medicaleprivate se poate spune că este unul dintre puţinele domenii "peval".

"Până în 2013 va atinge pragul psihologic deun miliard de euro şi spun asta deoarece este perioada de vârf ainvestiţiilor în spitale şi centre specializate", a spus RobertChiţan, director de promovare şi dezvoltare al GralMedical.

Stau operatorii străini lapândă?

Anul 2010 a marcat intrarea gigantului dinindustria farmaceutică A&D Pharma pe nişa clinicilor privateprin deschiderea mai multor unităţi. Compania, ca de altfelmajoritatea operatorilor, au anunţat deschiderea de noi clinici, cuinvestiţii de peste 150 mil. euro.

Acest nivel este record pe piaţa deprofil.

CMU, spre exemplu, a anunţat planuri pentrumai multe spitale, iar cel mai mare proiect pe care se va concentraîn prima parte a anului 2011 este un campus medical în Braşov,dezvoltat împreună cu parteneri.

Compania a înregistrat în primelenouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 16 mil. euro,comparativ cu 10,5 mil. euro în perioada similară din 2009 Pe dealtă parte, Gral Medical spune că 2011 este anul demarăriiinvestiţiei de 27 mil. euro într-un spital privat, cu o capacitatede 100 de paturi, dar şi anul investiţiei în mai multe centre dediagnostic de nişă, proiecte de 2 mil euro. Compania a înregistratîn primele trei trimestre afaceri de 9 mil. euro, în creştere cu30%. Cu asemenea planuri de extindere şi cu creşteri peprincipalele linii de business apare întrebarea dacă ne putemaştepta la intrarea jucătorilor străini, care până acum au ocolitRomânia.

"Piaţa românească de serviciimedicale private nu este încă atât de dezvoltată pentru a intra înstrategia de extindere a unor mari jucători internaţionali. Cutoate acestea, perspectiva nu poate fi exclusă dată fiinddezvoltarea acestei pieţe în ultimii ani, mai ales în comparaţie cumajoritatea celorlalte segmente din România", este de părere WarghaEnayati de la CMU. Vassilis Chaniotis, director general al Medsana,se aşteaptă ca în piaţă să continue preluările de către fondurilede investiţii.

"Aşteptăm o activitate depreluare din partea unor fonduri de investiţii care nu au intratîncă în România pe acest segment de business, însă nu credem că vomasista la intrări pe piaţă din partea unor operatori strategici demare amploare", a mai spus Chaniotis. În ceea ce priveşte evoluţiapieţei de anul viitor, este singurul care are o predicţie maipesimistă şi afirmă că "este foarte probabil ca în anul 2011 să nuse înregistreze rate de creştere similare cu cele din aniiprecedenţi în primul rând din cauza scăderii de cumpărare apopulaţiei şi îngheţării beneficiilor la nivelul companiilor."Clinicile private au experimentat în 2009 şi 2010 primele scăderipe piaţa corporate (a abonamentelor oferite de companiiangajaţilor), compensată însă de creşterea din retail (plătitoriicash de servicii).

"Am observat în anul 2010 oschimbare a proporţiei de clienţi de retail comparativ cu ceicorporate la nivelul întregii pieţe, pe de-o parte din cauzaîngheţării beneficiilor oferite de către angajatori şi pe de altăparte din cauza calităţii defectuoase a serviciilor medicaleoferite în sistemul public (...) Apreciem că această tendinţă decreştere a ponderii persoanelor fizice în totalul cifrei de afaceria operatorilor privaţi de servicii medicale se va manifesta şi înanul 2011", a mai spus Vassilis Chaniotis de la Medsana.

Cum rămâne cuprofiturile

Domeniul medical privat esterecunoscut pentru marjele mari de profit pe care le afişează lafinal de an, dar în 2010 şi 2011 se aşteaptă ca pofiturile să fiesub presiune pe fondul investiţiilor mari pe care leanunţă.

"Centrele care se bazează peinvesiţii ma sive de ordinul zecilor de milioane de euro sacrificăprofitul în detrimentul cotei de piaţă. Cel mai mare profit va fiînregistrat de centrele focalizate pe o gamă restrânsă deservicii", a spus Robert Chiţan de la Gral Medical.

Compania şi-a bugetat pentru 2011o creştere de 50% a cifrei de afaceri, însă există discuţii pentruo nouă variantă, în care avansul este mai ponderat de 30%. Cursulde schimb luat în calcul este de 4,5 lei pentru un euro.

Şi managerii altor clinicivorbesc despre reduceri de marjă. "Estimăm că rata deprofitabilitate la nivelul pieţei se va diminua anul următor caurmare a micşorării pieţei de abonamente corporate, care în acestmoment este cel mai profitabil segment de business, însă credem cămarjele de profit vor ajunge la un nivel de normalitate carecaracterizează piaţa europeană de profil, situat în jurul valoriide 15%", a mai spus Vassilis Chaniotis.

Pe piaţa serviciilor medicaleprivate activează firme precum MedLife, Medicover, Euromedic,Centrul Medical Unirea, Medsana, Sanador, Gral, Romar, ClinicaPolisano, Anima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO