Mediafax.biz Exclusiv

Picaut, FCC Costruccion: Piaţa din Spania a scăzut drastic în ultimii ani aşa că resursele noastre pentru reabilitarea de căi ferate pot fi aduse în România

Autor: Andreea Neferu

16.01.2012, 12:23 150

În plus, FCC, implicată până acum în proiecte de infrastructură rutieră şi la metrou, vrea să participe anul acesta şi la modernizările de aeroporturi ce vor fi scoase la licitaţie.

Un prim pas l-a făcut la finalul lunii decembrie, când CFR SA a anunţat că a atribuit contractul de modernizare a căii ferate Sighişoara-Aţel, cu o lungime de 23,3 kilometri, consorţiului format din spaniolii de la FCC Construccion şi Azvi şi austriecii de la Alpine. Valoarea contractului se ridică la 872,6 milioane de lei (207,8 milioane de euro).

Potrivit lui Picaut, strategia pentru 2012 include diversificarea lucrărilor pe care le realizează, în special în domeniul căilor ferate, în contextul în care ibericii spun că în ultimii 15 ani au participat la o serie de proiecte în domeniul feroviar în Spania, ţară care în 2012 va ocupa locul al doilea la nivel mondial din perspectiva lungimii reţelei de căi ferate de mare viteză (circa 2.800 de kilometri, potrivit lui Picaut).

Managerul FCC Construccion are o estimare precaută privind cifra de afaceri din acest an, spunând că aceasta se va menţine aproximativ la acelaşi nivel ca în 2011.Totuşi, este de părere că sectorul construcţiilor din România are potenţial.

"Premisele de creştere economică pentru România există, iar sectorul construcţiilor poate fi un important generator de creştere. 2011 a fost un an când Ministerul Transporturilor a pus «seminţele», iar în 2012 ar trebui să vedem primele roade, însă, ca în cazul unei plante, este nevoie de apă şi de îngrăşăminte. Apa va fi reprezentată de fondurile europene ce vor veni, în timp ce îngrăşămintele vor fi procesele de modernizare şi eficientizare a administraţiei", explică Picaut.

Anul trecut piaţa locală a construcţiilor a rămas la un nivel apropiat celui înregistrat în 2010, de circa 9,5-9,7 miliarde de euro, potrivit primelor estimări ale Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO