Mediafax.biz Exclusiv

Plexus - SUA aduce 20 mil. € pentru o fabrică la Oradea

Plexus - SUA aduce 20 mil. € pentru o fabrică la Oradea

Autor: Laurentiu Cotu

06.04.2011, 19:41 93

Americanii, careau intrat pe piaţa locală în 2009, îşi desfăşoară în prezentactivitatea într-un spaţiu închiriat în Oradea şi au 150 deangajaţi.

"Preconizăm că viitoarea noastră unitate dela Oradea va deveni principala fabrică a corporaţiei Plexus dinEuropa. Printre tehnologiile existente în această fabrică va existaşi un laborator de analiză a defectelor, foarte important înacoperirea cerinţelor clienţilor noştri europeni", a declarat RaduMişcov, general manager Plexus Services Ro. El nu a precizat cinesunt clienţii companiei.

În Europa, americanii au două fabrici şi uncentru de design în Marea Britanie, plus încă un centru de designîn Germania. Reprezentanţii companiei spun că noua fabrică ar puteafi gata în acest an, însă nu va funcţiona la capacitate maximă înfaza de început. Produsele fabricate la Oradea vor merge cătreexport.

Investiţia în construcţia noii fabriciPlexus este estimată la circa 20 mil. euro, iar investiţia întehnologizare este cuprinsă între 8 şi 10 mil. euro. Suprafaţaviitoarei fabrici din Oradea va fi cuprinsă între 15.000 şi 30.000mp şi va include spaţii de producţie, birouri şidepozite.

"În prezent ne aflăm în stadiul definalizare a designului clădirii, urmând să demarăm construcţiaodată ce toate aprobările şi permisele necesare vor fi obţinute.Proiectul va fi finanţat de corporaţia Plexus, fiind susţinut şi deprogramele economice disponibile în România, susţinere deosebit deimportantă în dimensionarea finală a nivelului investiţiei", adeclarat pentru ZF Transilvania Radu Mişcov, general manager PlexusServices Ro.

Investitorii americani au beneficiat înultimii ani de ajutoare de stat pentru a construi fabrici înRomânia.

Astfel, grupul IAC, furnizor al Ford careface o fabrică la Balş, a primit un ajutor de stat de 17 mil. euro,investiţia totală anunţată fiind de 58 mil. euro, în timp ce Lufkina solicitat un ajutor de stat de 28 mil. euro pentru o investiţiede peste 100 mil. euro la Ploieşti.

Şeful Plexus România nu a precizat însă dacăfirma va solicita ajutor de stat, dar a spus că produsele vor mergela export şi vor fi destinate pieţelor de echipamente detelecomunicaţii şi infrastructură wireless, sectorului industrial,medical şi de apărare.

Compania a intrat pe piaţa din România laînceputul anului 2009 şi a angajat până în prezent 150 de oameni,intenţia celor de la Plexus fiind de a ajunge în următorii 5 ani lacirca 500 de angajaţi în Oradea. Plexus recrutează oameni pentrudepartamentele de inginerie (electrică, mecanică, proiectare, testşi analiză), producţie, logistică, materiale, supply chain,asigurarea calităţii, protecţia mediului, finanţe, resurse umane,IT, project management.

Conducerea Plexus Services Ro nua dorit să ofere informaţii despre volumul afacerilor realizat înRomânia anul trecut sau estimări pentru cifra de afaceri din acestan. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Plexus ServicesRo a realizat în 2009 o cifră de afaceri de circa 277.000 lei(65.000 de euro) şi avea un număr mediu de 14 angajaţi.

Compania face parte din grupulamerican Plexus care avea anul trecut circa 7.500 de angajaţi lanivel global. În anul fiscal 2010, Plexus Corporations a realizatvenituri globale de peste 2 mld. dolari, în creştere cu 25% faţă deanul anterior.

Plexus furnizează servicii dedezvoltare, producţie şi asamblare pentru domeniile industrial şicomercial, medical, de apărare, securitate şi aerospaţial,infrastructură wireline/ wireless, pentru clienţi din America,Europa şi Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO