Mediafax.biz Exclusiv

Primul proiect de outlet de îmbrăcăminte anunţat în Bucureşti a intrat în insolvenţă. Piraeus este principalul creditor

Autor: Cristi Moga

19.01.2011, 18:17 72

Oamenii deafaceri eleni - George Sigalas şi Thomas Kalaitzidis - au anunţatîncă din 2007 că intenţionează să dezvolte un proiect de tip outletpe un teren de 16 ha pe care îl deţin în localitatea Bolintin, darsegmentul comercial a fost acoperit în acea zonă de către complexulFashion House, care la doi ani de la inaugurare continuă să aibăspaţii disponibile.

Planul era ca oamenii de afacerisă deruleze o investiţie de 30 de milioane de euro pentruconstruirea unor spaţii comerciale cu o suprafaţă de 19.000 demetri pătraţi în prima etapă a proiectului denumit Escape Outlet,în care să fie atraşi între 55 şi 75 de chiriaşi.

În realitate, au fost realizatedoar lucrări incipiente, deşi compania avea aprobată o linie definanţare de aproape 10 milioane de euro de la Piraeus Bank,potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

Căderea pieţei i-a împins înreorganizare

"Ei (American OutletsOverseasn.red.) şi-au declarat insolvenţa şi au depus o cererepentru reorganizare deoarece piaţa imobiliară s-a prăbuşit.Vor încerca să eşalonezedatoriile, principalul creditor, cu peste 50% din creanţe, fiindPiraeus Bank. Nu a fost niciun termen până acum", a declarat MarianRădoi de la firma Inseval IPURL, administratorul judiciar desemnatla Tribunalul Giurgiu. Reprezentanţ ii American Outlets şi PiraeusBank nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei. Firmaelenă avea şi un punct de lucru pe Bulevardul Unirii din Bucureşti,care a fost închis la sfârşitul anului trecut, potrivit unui anunţal companiei publicat în Monitorul Oficial.

George Sigalas este un om de afaceri de 60de ani, care a venit în România în 2005 alături de ThomasKalaitzidis (42 de ani) pentru a face bani din tranzacţii cuterenuri.

Cei doi deţineau în 2007 loturicu o suprafaţă cumulată de peste 120 de hectare, potrivitdeclaraţiilor anterioare ale oamenilor de afaceri."Reprezentanţilor firmei (American Outlets - n.red.) nu li s-aridicat dreptul de administrare. Activităţile curente continuă, darnu au voie să facă plăţi importante sau să înstrăinezeactive.

Ei au tras nişte utilităţi acolope teren, au făcut nişte amenajări, dar care nu prea se văd", a maispus administratorul judiciar.

Avalanşa de insolvenţecontinuă

În perioada 2007-2008dezvoltatorii imobiliari s-au avântat să construiască centrecomerciale de tip outlet la ieşirea din Bucureşti spre Piteşti, peautostradă, principala rută care leagă Capitala de vestul ţării şide Europa.

Dintre cele trei proiecteanunţate a fost realizat doar centrul Fashion House, în timp cecomplexul anunţat de firma Mega Company - Mega Designer - a fostamânat de mai multe ori începând cu anul 2008, în prezent fiindrealizată doar o parte din structura metalică.

Începând cu 2009, în fiecare lunăeste anunţat cel puţin un nou caz de insolvenţă în rânduldezvoltatorilor imobiliari. Printre firmele vizate se numără înprimul rând cele care au cumpărat terenuri pentru a le revinde saua dezvolta proiecte accesând credite bancare. Acest gen dedezvoltatori au fost surprinşi de criză şi nu au mai putut recuperasumele plătite pe teren ca urmare a scăderii preţurilor şivânzărilor atât la terenuri, cât şi la locuinţe sau spaţiicomerciale.

Pe lângă aceştia, au intrat îninsolvenţă şi companii care au în portofoliu proprietăţi caregenerează venituri, dar la un nivel sub cel al datoriilor cătrebănci.

Astfel, printre cele maiimportante insolvenţ e anunţate în ultimele săptămâni se numărăansamblul de vile Green City dezvoltat în apropiere de Bucureşti deomul de afaceri Dumitru Bucşaru sau centrul comercial City Mall dinCapitală, care a intrat direct în procedură de faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO