Mediafax.biz Exclusiv

Producătorii europeni de vin pot profita de problemele legate de monedele proprii ale statelor din emisfera sudică

Autor: Cristina Rosca

12.03.2012, 13:36 73

"Ţinta noastră este ca exporturile să ajungă la jumătate din rulaj", a mai spus Philip Cox.

Cramele Recaş este o afacere deţinută de famiile Cox, Gheorghe Iova şi Ioan Georgiu

În ultimii ani, România nu s-a poziţionat ca o ţară exportatoare de vin, producţia fiind aproape integral absorbită de piaţa internă.

Mai mult, clasată pe locul zece în lume după suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie, România se situează abia pe locul 32 în topul exportatorilor de vin, cu livrări mai mici de 100.000 de hectolitri anual, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIVV), fiind depăşită de toate statele vecine, Moldova, Bulgaria, Ungaria şi Serbia.

"Anul trecut exporturile au crescut cu 130%. Anul acesta am vrea să creştem cu 30% la export.Cea mai mare piaţă externă este Marea Britanie", a precizat Cox.

Toţi producătorii din industria vinului au atras fonduri europene, dar au existat şi branduri noi care au apărut pe piaţă graţie fondurilor europene.

Potrivit unei analize recente a ZF, sectorul viei şi vinului a atras fonduri europene de peste 166 mil. euro în intervalul 2007-2011, cele mai mari fiind în ultimii doi ani, când sumele puse la dispoziţie au fost absorbite integral.

Piaţa de vin este estimată la 350 mil. euro, iar cei mai mari jucători sunt Murfatlar, Cotnari, Jidvei, Vincon, Recaş, Halewood, Tohani şi alţ

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO