• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Mediafax.biz Exclusiv

Prognoza meteo cu energia verde: vântul puternic s-a transformat în 50 mil. euro pentru eoliene, dar seceta a lovit producătorii hidro

Prognoza meteo cu energia verde: vântul puternic s-a transformat în 50 mil. euro pentru eoliene, dar seceta a lovit producătorii hidro

Autor: Roxana Petrescu

22.11.2011, 12:00 238

Statisticile lunare realizate de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, privind producţia de energie din surse regenerabile arată că faţă de primele zece luni din 2010, cantitatea de energie eoliană livrată în sistem în perioada similară din 2011 a crescut de peste 6,5 ori, o parte din explicaţie fiind dată de creşterea capacităţilor instalate.

Pe de altă parte, se remarcă faptul că banii care intră în contul producătorilor de energie eoliană sunt după cum bate vântul, la propriu.

De exemplu, dacă numai în luna octombrie încasările producătorilor au ajuns la circa 6,8 milioane de euro din certificate verzi, în iulie acestea au fost doar de 3,1 milioane de euro, lunile de vară fiind caracterizate prin vânturi mai domoale.

CEZ, stăpânul brizei

Compania în ale cărei conturi au intrat cei mai mulţi bani din schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român a fost CEZ, care prin parcul său eolian din Dobrogea a încasat circa 28,2 milioane de euro în perioada ianuarie - octombrie 2011.

Deşi parcul eolian al CEZ trebuia să aibă la acest moment o capacitate instalată de 600 MW, numai jumătate din această putere a fost montată, restul urmând să fie finalizată anul viitor, conform celor mai recente declaraţii din partea reprezentanţilor companiei.

Următorii clasaţi sunt Energias de Portugal, care deja are instalate trei parcuri eoliene în localităţile dobrogene Peştera şi Cernavodă cu o capacitate totală de 228 MW.

În conturile portughezilor au intrat de la începutul acestui an şi până în octombrie peste 10 milioane de euro numai din certificatele verzi primite.

În total, datele Transelectrica arată că în perioada analizată parcurile eoliene au livrat în sistem circa 0,9 TWh, adică suficientă energie pentru a alimenta consumul a circa 450.000 de gospodării timp de 10 luni de zile, luând în calcul un consum mediu lunar de circa 200 kWh.

Secetă mare

Dacă pentru producătorii de energie eoliană luna octombrie a reprezentat maximul atât la încasările din certificatele verzi, cât şi la cantitatea de energie produsă, micile hridrocentrale au avut de suferit din cauza secetei.

Astfel, în luna octombrie s-a înregistrat minimul anului în ceea ce priveşte producţia de energie a micilor hidrocentrale, producătorii încasând numai 0,4 milioane de euro din certificatele verzi primite pentru energia generată.

Suma este de peste două ori mai mică faţă de cea din iulie şi de aproape trei ori mai mică faţă de cea din ianuarie, lucru care arată lipsa de precipitaţii, care de altfel a afectat şi producţia marilor hidrocentrale.

În total, pentru toate formele de producere a energiei verzi, incluzând aici dincolo de eoliene şi micile hidrocentrale, şi centralele care funcţionează pe biomasă sau parcurile solare, au fost emise în primele zece luni ale anului 1,19 milioane de certificate verzi, în valoare totală de 65,8 milioane de euro.

Din această sumă, circa 49,2 milioane de euro au intrat în contul producătorilor de energie eoliană, 8,2 milioane de euro s-au dus la proprietarii de hidrocentrale mici, circa 64.000 de euro au fost luaţi de posesorii de parcuri solare şi 8,3 milioane de euro au intrat în conturile producătorilor de energie pe bază de biomasă.

Din ce în ce mai bine

Deşi sumele câştigate de producătorii de energie verde sunt consistente, încasările lor din sistemul cu certificate verzi va creşte substanţial posibil chiar începând cu această lună. Certificatele verzi sunt principalul instrument prin care statul român a decis să sprijine investiţiile în energie regenerabilă.

Ca membru al Uniunii Europene, România şi-a asumat prin tratatul de aderare o serie de obiective privind ponderea pe care energia verde o va avea în consumul de electricitate la finalul anului 2020.

Pentru că astfel de proiecte sunt mai costisitoare în comparaţie cu cele de energie convenţională, pentru a-şi atinge ţintele stabilite România a trebuit să vină cu un plan de sprijin pentru energia regenerabilă pentru a-i atrage pe investitori.

Astfel, mecanismul gândit de statul român este bazat pe aceste certificate verzi.

În prezent, fiecare producător de energie verde primeşte un certificat pentru fiecare MWh produs. Preţul acestui certificat variază între 27-55 de euro.

Mai departe, instrumentul este vândut către furnizoriii de electricitate, cum este Electrica, de exemplu, care sunt obligaţi ca în coşul pe care îl livrează clienţilor să aibă un anumit procent de energie regenerabilă.

Dovada îndeplinirii acestei cote obligatorii este chiar numărul de certificate verzi achiziţionate.

Cum însă acest lucru este un cost pentru companiile de furnizare, el va fi transmis în facturile plătite de populaţie şi de companii, lucru care va duce la scumpiri.

Dincolo de acest certificat verde, companiile pot ieşi în piaţa liberă să-şi vândă energia produsă.

De la simplu la dublu sau poate chiar mai mult

Lucrurile însă se vor schimba radical în perioada umătoarele pentru că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează sistemul de sprijin pentru energia verde.

Ordonanţa schimbă fundamental actualul sistem de recompensare cu un singur certificat indiferent de tehnologia utilizată, numărul urmând să varieze în funcţie de sursă.

Astfel, investitorii în energie eoliană vor primi câte 2 certificate verzi până în 2017, iar cei din energie solară câte 6 certificate verzi.

În total, valoarea schemei de sprijin cu certificate verzi până în 2020 va avea o valoare de peste 10 miliarde de euro, potrivit calculelor ANRE, aceasta fiind una dintre cele mai generoase scheme de sprijin la nivel european, conform declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Economiei.

Deşi odată cu aplicarea acestei ordonanţe, companiile de profil promit investiţii de 5 miliarde de euro în energie verde, părţile mai puţin bune vor fi scumpirea facturilor şi posibile probleme pentru funcţionarea sistemului energetic mai ales din cauza eolienelor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246