• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
Mediafax.biz Exclusiv

Provizioanele care continuă să urce şi veniturile mai mici din dobânzi au măcinat profitul BCR

Provizioanele care continuă să urce şi veniturile mai mici din dobânzi au măcinat profitul BCR

Autor: Ciprian Botea, Razvan Voican

29.02.2012, 20:17 260

BCR a revenit totuşi pe profit în trimestrul al patrulea, cu un rezultat net de 2 milioane de lei, după ce recesiunea prelungită împinsese grupul pe pierdere în perioada iulie-septembrie 2011.

În trimestrul al treilea fusese raportat un rezultat negativ de 91 milioane de lei (21 mil. euro), dar situaţia s-a reechilibrat pe final de an datorită ritmului mai lent de acumulare a creditelor neperformante şi creşterii marginale a veniturilor din dobânzi faţă de trimestrul al treilea.

"Anul 2011 a fost dificil în condiţiile încetinirii relansării economice în cea de-a doua jumătate a anului, peste aşteptări. Aceasta a afectat afacerile şi veniturile clienţilor noştri şi, prin urmare, a avut un impact negativ asupra tranzacţiilor acestora cu banca", a declarat ieri la Bucureşti Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Venitul operaţional a scăzut cu aproape 9% pe parcursul anului trecut, până la 4,1 miliarde de lei (974 mil. euro), din cauza diminuării semnificative a încasărilor din dobânzi.

BCR plăteşte printre cele mai mari dobânzi din piaţă la depozite, astfel că marjele de câştig s-au comprimat semnificativ faţă de 2010.

Cheltuielile operaţionale s-au menţinut la circa 1,7 miliarde de lei (400 mil. euro), astfel că raportul cost/venituri s-a deteriorat uşor până la 41%.

Totodată, grupul a avut cheltuieli cu provizioanele de 2,15 miliarde de lei (508 mil. euro), în creştere cu 8% faţă de 2010. Situaţia s-a deteriorat mai ales în trimestrul al treilea, când au fost reconsiderate o serie întreagă de credite corporate despre care s-a considerat că nu mai pot fi salvate.

Trimestrul patru a marcat totuşi o îmbunătăţire a cheltuielilor cu provizioanele, care s-au ridicat la 546 milioane de lei, ceea ce a permis băncii să revină pe plus.

Şeful Erste este optimist

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a afirmat ieri la Viena că banca va rămâne profitabilă ca entitate de sine stătătoare în 2012, desigur după standardele internaţionale de raportare, pentru că în RAS cea mai mare bancă de pe piaţă a avut pierderi în 2011.

Rezultatul net conform standardelor locale de contabilitate, care tratează mai dur cheltuielile cu provizioanele, s-a reflectat într-un minus de 327 de milioane de lei anul trecut.

Afacerile BCR de pe zona retail şi IMM-uri au înregistrat în 2011 o pierdere netă de circa 23 mil. euro, faţă de un rezultat pozitiv de 8,6 mil. euro raportat pe 2010, contribuind astfel la pierderea de 719 mil. euro anunţată de grupul Erste pe anul trecut, potrivit unor surse din piaţă.

Pierderea legată de businessul din România a venit inclusiv ca urmare a lichidării subsidiarei de la Londra a BCR - Anglo-Romanian Bank, potrivit explicaţiilor Erste. În raportările pe acest segment de business din România apare un minus de circa 31 mil. euro la capitolul "alte rezultate", iar această pierdere este justificată în principal prin lichidarea Anglo-Romanian Bank.

Austriecii au decis să lichideze subsidiara de la Londra preluată de BCR de la fosta Bancorex după ce au eşuat în mai multe încercări de a-i găsi un cumpărător.

Treichl afirmă că trimestrul al patrulea din 2011 nu a fost atât de rău pentru BCR şi crede că situaţia va continua să se îmbunătăţească pe fondul diminuării costurilor cu riscul, cel puţin pe segmentul de retail.

Şeful Erste afirmă că încă sunt probleme pe zona IMM-urilor şi la corporate.

"Situaţia din România va depinde mult de viteza şi de amploarea proiectelor de infrastructură şi de absorbţia fondurilor europene. Ţinta guvernului în privinţa atragerii de fonduri este încurajatoare şi sper foarte mult ca BCR să joace un rol important."

Creşterea creditării, doar pe corporate

Cât priveşte şansele de creştere a creditării, Treichl spune că sunt unele indicii favorabile la creditele ipotecare, pe zona corporate va fi creştere în mod cert, însă la creditele de consum perspectiva este de creştere zero pe toate pieţele pe care operează Erste.

Grupul BCR a crescut creditarea anul trecut cu numai 2,2%, soldul finanţărilor acordate ajungând la 53,4 miliarde de lei (12,6 mld. euro), avansul fiind datorat finanţărilor pentru companii. Pe partea de retail, doar ipotecarele acordate cu garanţia statului au avut o dinamică pozitivă. Volumul depozitelor s-a majorat, în paralel, cu aproape 5% şi a ajuns la 39,7 miliarde de lei (9,2 mld. euro).

Erste ar fi interesat să "cureţe" portofoliul de credite neperformante din România, însă numai dacă rezultatul unei asemenea operaţiuni ar genera capital, afirmă Treichl.

"Ţine de condiţiile de piaţă. Suntem interesaţi să curăţăm portofoliul dacă rezultatul înseamnă generare de capital, dacă nu, nu are rost. La un nivel de preţ care să genereze capital şi astfel să putem da mai multe credite noi, da, am fi interesaţi."

IMM-urile, dar într-o anumită măsură şi zona corporate, continuă să genereze credite neperformante la BCR. De asemenea, o sursă de probleme o reprezintă porfoliul imobiliar al băncii. Pe de altă parte, creditele noi cresc lent, astfel că în ultimul an ponderea neperformantelor a urcat de la un trimestru la altul, aproape un sfert din creditele BCR fiind neperformante.

Ce se aşteaptă de la noul management

Austriecii au anunţat la începutul acestui an schimbări în conducerea subsidiarei locale, britanicul Dominic Bruynseels, care deţine poziţia de CEO din vara lui 2008, urmând să fie înlocuit din aprilie de către bancherul ceh Tomas Spurney.

Treichl speră că noua echipă care va prelua managementul BCR nu va avea nevoie de o perioadă de graţie în misiunea de consolidare a celei mai mari bănci româneşti şi că succesul va veni destul de repede.

"Nu m-am gândit la o perioadă de graţie şi cred că nici nu va fi nevoie. Noul management este destul de norocos pentru că foştii conducători ai băncii au făcut deja multă curăţenie, iar noua echipă va culege roadele. Sper ca succesul BCR să vină cât mai repede", a declarat şeful Erste.

România şi Ungaria rămân două mari probleme pentru Erste, cu ponderi ale creditelor neperformante de peste 20%. Activele totale admninistrate de bancă şi de celelalte subsidiare ale grupului ajungeau la 76,7 miliarde de lei (18,1 mld. euro) la sfârşitul lunii decembrie, fiind în creştere cu 4,3% faţă anul anterior.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770