Mediafax.biz Exclusiv

Radu, RTC: Deşi mulţi au susţinut că se abuzează de insolvenţă, acest lucru este un nonsens

Autor: Mirabela Tiron

12.04.2011, 13:37 120

"Deşi mulţi au susţinut căse abuzează de insolvenţă, acest lucru este un nonsens. Trebuie sădeclari insolvenţa când intri în incapacitate de plată", a precizatel.

Radu susţine că dacă avea unmilion de euro într-un cont din Elveţia şi ar fi dat oameni afară,atunci ar fi avut o problemă morală, însă nu este cazul. El susţinecă nu a avut niciodată bani puşi deoparte şi că în ultimii ani nu aluat niciun dividend.

În cadrul RTC, două firme seaflă în insolvenţă, TCE Logistică şi Pro Express Retail, ceoperează lanţul de librării Diverta, iar la compania Fashion RetailGroup creditorii au votat recent intrarea în faliment.

"Acum sunt consultant pentru firmele mele, iar sensul meude-a exista nu este să citesc constant rapoartelecompaniilor.Vreau ca RTCsă devină un grup de investiţii financiare şi nu unul demanagement, managementul a fost deja dat din mână", a spusRadu.

În cazulPro Express Retail, creditorii vor putea vota planul dereorganizare în luna mai. Firma a finalizat anul trecut cu o cifrăde afaceri de 21 mil. euro, mai puţin cu 9 milioane de euro faţă deanul anterior, potrivit datelor Casei de Insolvenţă Transilvania(CITR), administratorului judiciar al companiei.

"Dacă nuaş fi deschis magazinul Diverta pe Magheru, unde plăteam 2 milioanede euro pe an chirie, poate că firma nu ar fi intrat în insolvenţă.Aş aduce din nou Diverta pe Magheru dacă m-aş înţelege cuproprietarul spaţiului", a explicat Octavian Radu.

Potrivittabelului preliminar al creditorilor, totalul creanţelor pe care leau de recuperat creditorii de la Pro Express Retail se ridică la 23mil. euro, din care Alpha Bank are de recuperat 11,5 milioane deeuro, iar Piraeus Bank aproape 0,9 mil. Euro

Înaintede a cere intrarea în insolvenţă a companiei, Radu a trecut 70% dinmagazinele care operau pe această firmă pe alte patrucompanii.

"Am vrutsă dau mai multă autonomie magazinelor, de aceea am făcut acesttransfer", spune el.

ŞefulRTC adaugă că administratorii judiciari care se ocupă de cele treifirme intrate în insolvenţă vor primi o sumă aferentă unui procentde 35% din valoarea creanţelor recuperate. În ultimii doi ani,grupul RTC a avut pierderi de 20 de milioane de euro, potrivit luiRadu.

Omul deafaceri a anunţat că plănuieşte să îşi listeze până anul viitortoate firmele pe Bursă, iar probabil prima firmă pe care o va listaeste Sistec, compania integratoare de sisteme IT, cu afaceri de 6,6milioane de euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO