Mediafax.biz Exclusiv

Radu Timiş îşi încearcă spiritul antreprenorial şi pe piaţa vinului. Are 32 de hectare de vie la Ceptura

Radu Timiş îşi încearcă spiritul antreprenorial şi pe piaţa vinului. Are 32 de hectare de vie la Ceptura

Autor: Gabriel Razi

03.07.2011, 18:42 242

"Voi face o cramăşi o staţie de vinificaţie. Dintr-un hobby a ieşit o nouăinvestiţie care o să se ridice la 2,5 mi lioane de euro. La anulfac prima producţie de struguri, peste doi ani facem primul vin",spune Timiş.

Intrarea pe piaţavinului nu este prima încercare de diversificare a afacerilorpentru Radu Timiş. Recent proprietarul CrisTim a intrat pe piaţalaptelui în urma investiţiilor la ferma din Boldeşti-Scăeni,judeţul Prahova.

Timiş intră pepiaţa vinului, un domeniu în care şi alţi antreprenori, bancherisau avocaţi şi-au încercat norocul. Astfel, omul de afaceri JeanValvis, cu afaceri în agricultură sau ape minerale, deţine opodgorie la Sîmbureşti, iar avocatul Valeriu Stoica şi guvernatorulBNR Mugur Isărescu produc vin în zona Drăgăşani, potrivit uneianalize a Business Magazin.

Primii paşi cătrepiaţa vinului au fost făcuţi de Radu Timiş în urmă cu cinci ani,când omul de afaceri a cumpărat 32 de hectare de vie în localitateaCeptura, judeţul Prahova, la est de Ploieşti.

Ceptura se află înapropierea zonei Dealu Mare, una dintre cele mai cunoscute zoneviticole din România. "Era o vie veche de 30 de ani. Am făcut un anvin să vedem ce înseamnă, era un Cabernet." La puţin timp Timiş ahotărât să acceseze un proiect pe fonduri europene în valoare de0,5 mil. euro pentru a îmbunătăţi soiurile de struguri din via saşi pentru a creşte randamentele la hectar.

"Am luat un proiecteuropean de 500.000 de euro, am ales şapte clone, o fetească albă,un chardonnay şi patru feluri de struguri pentru vinuri de masă."Cu toate că este încă la început cu această afacere, Radu Timişestimează că, odată ce fabrica sa va începe să producă, jumătatedintre sticlele din crama de la Ceptura vor pleca către ţările încare deja CrisTim livrează mezeluri.

În prezent CrisTimoperează în 14 state, printre care Germania, Italia Spania, Franţa,Rusia sau Coreea de Sud.

Restul vinului arputea ajunge în cramele restaurantelor, dar şi pe rafturile celoropt supermarketuri şi 15 magazine mici din cadrul grupului.

Timiş nu dă însă detalii legate de cifra de afaceri bugetată pe acest segment sau deproducţia totală ţintită.

Pe piaţa locală avinului, estimată anul trecut la 350-400 de milioane de euro, RaduTimiş va intra în competiţie cu jucători precum Murtfatlar, Vincon,Jidvei sau Halewood.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO